11 Şubat 2018

, ,

FHKC ve İran Devrimi

İran Devrimi’nin Filistinliler ve Araplar üzerindeki etkisine dair görüşünüz nedir?

Bugünlerde İran’da yaşanan devrim sonucu oluşan onca güçlüğe, bu güçlüklerin mevcut niteliğine, sebeplerine ve onlarla başa çıkma tarzına karşın İran Devrimi, mümkün olduğu noktada muhteşem bir iş başarmıştır. Devrim, onca mücadele ve fedakârlık üzerinden, en kibirli, en gerici kalelerden birine darbeyi indirmiş, bölgede Amerikan emperyalizminin sırtını yasladığı en önemli sütunu yerle yeksan etmiştir.

İran, emperyalizm ve bir bütün olarak gerici güçler için önemli bir merkezdi. O, esasen uluslararası strateji ve sahip olduğu enerji kaynakları bağlamında önemli görülüyor. Amerika ve Avrupa emperyalizminin bel bağladığı İran petrol rezervleri, dünyadaki en büyük ikinci rezerv.

Mağlubiyeti tatmış olan, İranlı halk kitlelerine en zorba şekilde baskı uygulayıp onları ezen Şah, İran’ın kaynaklarını ve gücünü kendi amaçları doğrultusunda, emperyalizmin, Siyonizmin ve gericiliğin programlarına halel getirmeyecek şekilde kullandı. İran Şahı, devasa bir ordu kurdu ve onu en modern silâhlarla donattı. Burada amaç, o orduyu emperyalistlerin çıkarları doğrultusunda, ulusal kurtuluş hareketleri ile milliyetçi ve ilerici hükümetler aleyhine devreye sokmaktı. Şah, İran topraklarını Amerikan emperyalizminin üssüne dönüştürmüştü. Onun döneminde İran, Sovyetler Birliği aleyhine çalışan bir askerî üs ve casusluk merkeziydi.

Diğer bir mesele de İran’ın sadece Amerikan emperyalizmi için önemli bir ekonomik ve askerî konum işgal etmekle kalmaması, aynı zamanda beynelmilel Siyonist hareket için de önem arz etmesiydi. Siyonist hareket, İran’ı bir üs olarak belirlemişti ve azımsanmayacak ölçülerde kullandığı İran petrolünü birçok şirket üzerinden kullanmaktaydı. Ayrıca Siyonist hareketin casusluk örgütü Şin Bet ile SAVAK arasında da işbirliği söz konusuydu. İran hükümetinin kısa süre önce açıkladığına göre, Siyonist yapıya milyonlarca dolar kredi verilmişti.

İmparatorluk rejiminin yıkılması ve İran Devrimi’nin Filistinliler ve Araplar üzerindeki tesiri, bence olumlu bir nitelik arz etmektedir. İran Devrimi, anti-emperyalist ve anti-Siyonist bir hat çizmiştir ve Filistinlilerin anavatanını tümüyle kurtarma mücadelesinde Filistin devrimine desteğe hazır olduğunu dile getirmektedir. İran Devrimi’nin çizdiği hat, Filistin halkının ve Arap halk kitlelerinin yürütecekleri mücadelede kendisini ortaya koyacaktır, fakat İran’daki devrimle ileride yürütülecek çalışma, esas olarak onun içte ve dışta yürüteceği siyasetlerle uyumlu olacak bir programa tabi olacaktır.

İran Devrimi, birçok güçlükle yüzleşmektedir, bu nedenle hâlihazırda yüzleştiği güçlükleri ve ileride yüzleşecekleri sorunları çözüme kavuşturmak için gerekli olan programı, sonuçta devrimin gelecekteki faaliyetlerine ve ileride oynayacağı role bağlı olacaktır.

Amerikan emperyalizmi ve gerici güçler, hâlen daha İran Devrimi’ne karşı hareket etmektedirler. Bu nedenle devrim, anti-emperyalist hattını güçlendirmeli, İran halkının yerle yeksan ettiği eski rejimin kalıntıları üzerine yeni ve ilerici bir toplumu, tüm kararlılığıyla, inşa etmelidir.

Bu sebeple milli azınlıkların sorunları çözülmeli, ihtiyaçları giderilmeli, tüm bunlar ilerici bir zeminde, en kısa sürede yapılmalıdır. Zulüm, baskı, gözdağı, demokrasi ile hürriyetin gaspı ile geçen onca yılın ardından İran toplumu, yeni yeni ortaya çıkan toplumsal ve ekonomik güçlüklerin giderilip demokratik bir hayat tesis edilmesiyle memnun edilmelidir.

Burada önemle üzerinde durulması gereken bir husus daha var, o da Şah’ı deviren, herkesi kucaklayan o geniş milli cephenin korunması meselesidir. Zira emperyalizmin elindeki mekanizma, devrimi ezip iktidarı alaşağı etmek amacıyla bu geniş milli cephe içerisindeki farklılıkları suiistimal etmeye çalışmıştır, bu çalışmalarına ileride de devam edecektir.

Corc Habeş
1979
Kaynak

0 Yorum: