17 Ocak 2017

,

Filistinli Çocuklar Neden Taş Atıyorlar?


Kefiyesi gözlerini kapattığı için hiçbir şey göremeyen, bu yüzden onu düzeltmeye çalışan şu sekiz-dokuz yaşındaki küçük çocuğun sizin evladınız olduğunu bir düşünün. O küçük evladınızın yüzleri maskeli İsrailli “askerlerin” ya da bir ordudan çok Yahudi bir milise benzer adamlarını etrafını kuşattığını bir hayal edin. O çocuğun tekme tokat bir karavana bindirildiğini, ailesini ya da avukatını bile görmeden sorguya götürüldüğünü, ailenin veya avukatın o çocuğun nerede olduğunu bile bilmediğini bir hayal edin. İnsan hakları örgütlerinin sürekli belgeledikleri biçimiyle, bu çocuk muhtemelen dayak yediğini ve işkence gördüğünü de düşünmeyi sakın ihmal etmeyin.
Belki tüm bunları hayal etmeniz mümkün değil, zira siz, Avrupa veya ABD’de yaşayan sorumlu bir kişi olarak çocuğunuzun taş atmasına asla izin vermezsiniz.
O vakit sizin bu resmin ardındaki hikâyeyi öğrenmeniz gerekecek.
Bu fotoğraf geçen ay Kfar Qaddum’da çekildi. O çocuk ve arkadaşları, İsrail askerlerini taciz etmek veya bir antisemitizm gösterisine katılmak için orada değiller. Şiddetle yoğrulmuş, yasadışı Kedumim yerleşiminden Yahudiler onların tarlalarını ellerinden almışlar. Kedumim iyice genişlemiş. Bu genişleme, Qaddum’a giden yolların kapatılması için orduya gerekli kılıfı vermek için kullanılıyor. Herkes köyün boğazını sıkıyor. Kısacası bu köylüler etnik temizliğe uğruyorlar.
Bu koşullarda yaşayan ailelerin çocuklarından olan biteni gizleme hakkı yok. Köydeki herkes, toplumlarının ve yaşama tarzının yok edildiğini biliyor. İsrail, köylüleri köyden çıkartmaya kararlı. Burada amaç, yakında yaşayan Yahudi yerleşimcilerin o topraklara el koymasını sağlamak. İsrail, bu köylülerin kasaba ve şehirlerde yardımlara muhtaç hâlde yaşayan Filistin halkına katılacağını umuyor. O kasabalar ve şehirler bir tür getto olarak varlığını sürdürüyor. İsrail, köylüleri bantustana dönüşmüş Batı Şeria’ya göndermeye kararlı.
Küçük çocuklar bile biliyor menfaatlerini. Sizin çocuklarınızdan farklı olan bu çocuk direnmezse çok değer verdiği her şeyi kaybedeceğini biliyor.
Jonathan Cook
16 Ocak 2017

0 Yorum: