11 Kasım 2016

,

Leonard Cohen

Kanadalı Yahudi şarkıcı Leonard Cohen’in Perşembe günü 82 yaşında vefat etmesi İsrail’de de duygu seline sebep oldu.
İsrail cumhurbaşkanı Reuven Rivlin Facebook sayfasına şunları yazdı:
“Onca yıl bize eşlik etmiş o sesin ve yüzün sahibinden ayrılmış olmak ne kadar da üzücü. Bu dev yaratıcı isim herkese açıktı ve savaş sahasında, o büyüme dönemlerinde İsrail devletine yoldaşlık etmeyi de bilen bir insandı.”
Rivlin sözlerine şunu ekledi: “Cohen’in şarkıları, gündelik hayatımıza bir ruh ve hissi derinlik katmıştı.”
Cohen, 1973’te Mısır’la yapılan Yom Kippur Savaşı esnasında İsrail askerlerine şarkı söylemişti. İsrail başbakanı Binyamin Netanyahu başsağlığı mesajında bu husustan bahsetti.
Netanyahu attığı tweet’te şunları söyledi: “Onun Yom Kippur Savaşı esnasında ülkeye gelip kendisini parçası olarak gördüğü askerlerimize şarkı söylemesini asla unutamayacağım.” Netanyahu, bu savaşta komando olarak yer almak adına ABD’deki eğitimine yarıda bırakmıştı.
Devamında başbakan şunu söyledi:
“Cohen İsrail devletine ve İsrail halkına âşık bir insan, yetenekli bir sanatçı ve sıcak kalpli bir Yahudi’ydi.”
1973 Yom Kippur Savaşı esnasında Sina Yarımadasında İsrail askerlerine şarkı söylüyor. Cohen'in sağ yanındaki Ariel Şaron.
Yom Kippur Savaşı başladığında, Cohen Yunan adası Hidra’da ailesiyle tatildeydi.
Savaşın patlak verdiğini duyar duymaz tatiline ara verip İsrail’e gitti ve oradaki savaş faaliyetlerine yardım etti. İlk başta bir kibbutzda çalışmayı planlıyordu, oysa ne oranın nasıl bir yer olduğunu ne de orada neler yapabileceğini biliyordu.
İsrailli şarkıcılar kendisine askerlere şarkı söylemesinin faydalı olacağını söylediler.
Cohen, şarkılarının o ortam için fazla hüzünlü gelebileceğini düşündüğünden başta şarkı söylemek istemedi, ama sonunda bu öneriyi kabul etti. Öte yandan bir yıldız olması sebebiyle kendisine özel muamele edilmesine karşı çıktı.
İsrail askerlerine yardım etme konusundaki azmi, şiirlerinden birine şu şekilde yansıdı: “Gidip durduracağım o Mısırlıların kurşununu.”
Savaş sonrası bir mülâkatta şunu söyledi: “Yahudi olduğumu hiç gizlemedim. İsrail’de yaşanan her krizde oraya gittim. Yahudi halkının hayatta kalma iradesine her daim bağlıyım.”
Cohen, Montreal’daki Yahudi cemaati içerisinde doğup büyüdü, sonrasında Kaliforniya’ya taşındı. Kendisini hem Yahudi hem Budist olarak tarif ediyordu.
Altmışlarda folk müzikte yaşanan canlanma ile birlikte şöhrete kavuştu. Kendi kuşağını en iyi şekilde tarif eden şarkılar kaleme aldı. Bunlardan biri de ilahi tarzındaki Hallelujah idi.
Kerim Bar
12 Kasım 2016

0 Yorum: