13 Nisan 2016

,

Türkistanlı Komünistlere

Yoldaşlar, size Halk Komiserleri Konseyi ve Savunma Konseyi başkanı değil, bir parti üyesi olarak hitap etmeme lütfen izin veriniz.
Türkistan halklarıyla düzgün ilişkiler kurulmasının bugün Rus Sosyalist Federatif Sovyet Cumhuriyeti için çığır açacak, muazzam bir önemi haiz olduğunu söylemek abartılı bir yaklaşım olarak görülemez.
Sovyet işçileri ve köylüleri cumhuriyetinin zayıf, bugüne dek ezilmiş milletlere yönelik tavrı, bütün Asya, dünyanın tüm sömürgeleri ve milyarlarca insan için pratikte çok önem arz etmektedir.
Bu meseleyle yakından ilgilenmenizi, Türkistan halklarıyla yoldaşça ilişkiler kurulması konusunda etkili bir emsal teşkil etmenizi ve bu halklara başını Britanya emperyalizminin çektiği dünya emperyalizmine karşı amansız bir mücadele verme, Büyük Rus emperyalizminin tüm izlerini silme arzusu konusunda samimi olduğumuzu eylemlerinizle göstermenizi sizden ısrarla rica ediyorum. Türkistan Komisyonu’na azami itimadı göstermeniz ve onun içeriği ve ruhu Tüm Rusya Merkezî Yürütme Komitesi’nce belirlenmiş talimatlarına tümüyle bağlı kalmanız gerekmektedir.
Bu mektuba kendi yaklaşımınızı gösteren bir cevap kalem almanızı takdirle karşılayacağım.
Komünist selamlarımla,
V. Ulyanov [Lenin]
22 Kasım 1919
[Bu mektup Lenin tarafından kaleme alınmış, Tüm Rusya Merkezî Yürütme Komitesi ile Halk Komiserleri Konseyi’ne bağlı Türkistan komisyonuna çekilen bir telgrafla birlikte gönderilmiştir. Komisyon G. I. Bokia, F. I. Goloşçokin, V. V. Kuyibişef, Y. E. Rudzutak, M. V. Frunze ve S. Z. Eliava’dan oluşmaktadır. Devlet ve parti organı olarak tüm yetkileri haizdir. Ana görevleri Türkistan halkları ile Sovyet Rusya arasındaki birliği güçlendirmek, Sovyet iktidarını perçinlemek, Türkistan’daki millet politikasında yapılan hataları düzeltmek ve parti çalışmalarının geliştirilmesini sağlamaktır. Komisyon üyeleri Tüm Rusya Merkezî Yürütme Komitesi ile Halk Komiserleri Konseyi’nin 8 Ekim 1919 tarihli talimatına uymak zorundadır. Bu talimatta Türkistan halklarının kendi kaderini tayin hakkına, milletlerarası tüm eşitsizliklerin ortadan kaldırılmasına ve tek bir milliyetin elinde bulundurduğu imtiyazların devre dışı bırakılmasına işaret edilmektedir. Bunlar Sovyet Rusya hükümetinin temel politikası olarak tüm organların çalışmalarında rehber niteliğindeki ana ilkelerdir. Türkistan’daki emekçi kitlelerin Rusya işçi ve köylülerine yönelik, uzun yılları bulan Rus çarlık idaresine bağlı olarak eskiden beri varolan güvensizliği ancak bu şekilde aşılacaktır. Türkistanlı emekçiler bu kararı memnuniyetle karşılamışlardır. Türkistan Komünist Partisi Bölge Komitesi, bu partiye bağlı Müslüman Bürosu ve Türkistan Merkezî Yürütme Komitesi başkanlığı Lenin’in mektubunu incelemiş, komisyon başkanı Eliava’nın raporunu dinlemiş, bunun ardından şu kararı almıştır: “Tarihin Üçüncü Enternasyonal’in ve partimizin merkez komitesinin talimatlarına uygun bir biçimde karşımıza çıkardığı görevleri ifa etmeye söz veriyoruz.” Ocak 1920’de Lenin’in mektubu Türkistan Komünist Partisi Beşinci Genel Bölge Konferansı’nda tartışılmıştır. Konferans Lenin’e, komünistlerin hatalarını düzelteceklerine dair bir sözün ve Türkistan komisyonunun oybirliği ile aldığı desteğe dair ifadelerin yer aldığı bir mektup göndermiştir.]

0 Yorum: