08 Mart 2016

, ,

Kadını Lider Kılmak


Kadına Saygı Duymak Onu Lider Kılmaktır
Batı’nın kadın meselesine bakışını belirleyen, işletme çıkarlarını gözeten, kâr temelli, ekonomiye dair bir görüştür. Bu, sanayi devrimi tarihinde net bir biçimde görülebilmektedir. Avrupa’da kadınlar, bir şeye sahip olma hakkından mahrumdular. Kadının malı erkeğe, kocasına aitti. Kadınlar, kendi adlarına bir şeye sahip olma hakkından mahrumlardı. Batı’da demokrasi teşvik edildiğinde bile kadına oy hakkı verilmedi.
Böylesi bir dünyada yatırımcılar, birden sanayi devrimi meselesi üzerinde durdular, akıllarına fabrikalar ve kadının düşük maliyetlerle fabrikalarda sunacağı verimlilik geldi. Sonra kadına oy hakkı verildi, böylelikle kadınları fabrikalara soktular, onlara düşük ücretler verdiler. Tabiatıyla kadının istihdam alanına girişi bugüne dek devam eden kimi sonuçlara yol açtı ve belirli ihtiyaçları ortaya çıkardı.
Dolayısıyla Batı’nın kadınlara bakışı rabbani bir bakış değildir, maddiyatçıdır, Batı dünyasındaki, bilhassa Avrupa’daki mevcut koşullar üzerinden kimi politikalara başvurulmaktadır. Bu politikalarda her daim hâkim olan görüş, işletme çıkarını gözeten, kâr temelli ve ekonomiye dair görüştür.
Ayetullah Ali Hameney
8 Mart 2016

0 Yorum: