26 Şubat 2016

,

Ömer Nayif Zayid


Bulgar medyası ve polis kaynaklarının bildirdiğine göre, Ömer Nayif Zayid bir binanın üst katından düşerek öldü. İtildiğine dair bir ifadeye rastlanmadı. Ama Samidoun’dan Joe Catron’a göre, “İsrail medyası Ömer’in suikasta uğradığını açıktan yazdı. Bu şaşırtıcı değil. Hükümetlerinin ve istihbarat kurumlarının işlerini gayet iyi biliyorlar ve bu konusunda epey dürüstler.”
Ömer Nayif Zayid eski bir Filistinli politik tutsak. Geçmişte açlık grevini girmiş, hayatta kalmıştı. İsrail Aralık ayında Bulgaristan’dan iadesini istedi. Bu sabah iltica talep ettiği Bulgaristan’ın başkentindeki Filistin büyükelçiliği içinde ölü bulundu.
Samidoun Filistinli Tutsaklar Dayanışma Ağı uluslararası koordinatörü Charlotte Kates’e göre, “Ömer Nayif Zayid bir Filistinli, bir mücadeleci ve eski bir politik tutsak olduğu için hedef alındı. Onun örnekliğinde hedef alınması ve suikasta kurban gitmesi İsrail işgal devletinin kollarının her yana uzanabileceğini, dünyanın hiçbir yerinde Filistinlilerin güvende olmadığını gösterme çabasının bir ürünü. Bu, tüm Filistinlilere, bilhassa Avrupa’da olan eski tutsaklara ve geçmişte mücadele içerisinde yer alanlara yönelik bir tehdittir. Ömer’in ailesinin yanında yer alacağız, onu öldürenlerden hesap soracağız ve hayatını uğruna feda ettiği özgür Filistin için hareketi inşa edeceğiz.”
Ömer’in ölümünün asli fizikî sebebi bilinmiyor, anlaşıldığı kadarıyla ana sebebi şu: İsrail devleti kendisinin ve tüm Filistinli dostlarının özgürce yaşaması için Filistin mücadelesine kendisini adamış olmasına karşı öfke duyuyordu. Samidoun Filistinli Tutsaklar Dayanışma Ağı Ömer’e bağımsız bir kurum tarafından otopsi yapılmasını, onun ölümünde parmağı olan Bulgar ve Filistinli yetkililerin soruşturulmasını talep ediyor. Biz Ömer’i hedef alıp öldüren herkesin hesap vermesini istiyoruz.
“Ömer’in öldürülmesinden İsrail, Mossad, Filistin Yönetimi ve Bulgar hükümeti sorumludur, o Filistin’in özgürlüğü için mücadele ederken katledilmiştir.” Samidoun’un Belçika’da yaşayan üyesi Muhammed Hatib sözlerine şu şekilde devam ediyor: “O suikasta uğradı. Korunmadı. Sürekli tehditler alıyor, takip ediliyordu. İsrail istihbaratının Filistinlileri dünya genelinde, bilhassa Avrupa’da takip edip öldürme konusunda uzun bir geçmişi mevcut. Bu zalimce işlenmiş suç Bulgaristan’da, Filistin büyükelçiliğinin içinde cereyan etti. Katiller ve onlara yardım edenler hesap vermeliler.”
52 yaşında olan Zayid, Batı Şeria’nın Cenin kasabasında doğdu. Mayıs 1986’da işgal güçlerince tutuklandı ve ömür boyu hapse mahkûm edildi. 1990’da girdiği kırk günlük açlık grevinin ardından Beytüllahim’deki bir hastaneye kaldırıldı. Zayid Mayıs’ta buradan kaçıp ortadan kayboldu ve sonrasında Filistin’i terk etti.
1994’te Bulgaristan’a gitti. Bir Bulgar vatandaşıyla evlendi ve çocukları oldu. Bir bakkal işletmeye başladı. Sofya’da Filistinlilerce gayet iyi tanınan bir isimdi.
15 Aralık Salı günü İsrail büyükelçiliği Bulgaristan Adalet Bakanlığı’na bir mektup göndererek Ömer Nayif Zayid’in “adaletin elinden kaçtığı” iddiası üzerinden teslim edilmesini talep etti.
17 Aralık Salı günü evine baskın düzenlendi. Evde değildi. O gün oğlu gözaltına alındı. Bulgar savcı Arap medyasına onun önce hapse ardından da Tel Aviv’e gönderilmesi gerektiğini söyledi.
Samidoun Filistinli Tutsaklar Dayanışma Ağı Filistin’in ve Filistin halkının özgürlüğü için tüm ömrü boyunca mücadele etmiş eski politik tutsak Ömer Nayif Zayid’in anısı önünde eğilir ve bu şehadet karşısında yas içerisinde olduğunu bildirir. Onun Filistin, Bulgaristan ve her yerde bulunan ailesine, ayrıca tüm Filistin kurtuluş hareketine kalbimizin en derininden başsağlığı diliyoruz. Bu aile âşık bir babayı ve kocayı, bu hareketse kendisini özgür Filistin için mücadeleye adamış bir savaşçıyı yitirdi. Onu bizden Filistin’i ve halkını sonsuza dek tutsak hâlde tutmak isteyenler aldı. Bizler Filistin halkına karşı hunharca işlenmiş bu cinayetin hesabını soracağız. Ömer’in o çok değer verdiği Filistin’e ve Filistinli tutsakların özgürlük mücadelesine her daim bağlı kalacağız.
Samidoun
26 Şubat 2016

0 Yorum: