21 Şubat 2016

, ,

Malcolm’ı Hatırla

Malcolm X Amerikalı Bir Devrimcidir.
Onun Ruhu Hiç Ölmeyecek!

Malcolm X [19 Mayıs 1925–21 Şubat 1965] siyah işçilerin ve yoksulların yaşadıkları tecrübelerden neşet etmiş bir Amerikalı devrimcidir. O, siyah eylemcilerin kulak verdiği, siyah kitlelerin saygı duyduğu, beyaz devrimci gençlerin de etkilendiği bir isim olduğu için tehlikeli görülmüştür.
Malcolm X, 1965 yılında tam da bu sebeple katledilmiştir. Sistem, onu hâlâ tekrar tekrar öldürmeye çalışmaktadır. Oysa onun ruhu ve canı hâlâ yaşamaktadır!
Son otuz yıldır ırkçılığa ve sınıfsal sömürüye karşı verilen her kavgada aynı slogan işitilmektedir: “Malcolm’ı Hatırla!” Bu, onun sesinin en çok saygı duyduğumuz, asli ihtiyaç kabul ettiğimiz, içinde yaşadığımız zulüm koşullarının en sert toplumsal eleştirisini, insanî değerlere dayanan bir vizyonu ve dövüşmek için gerekli ahlâkî cesareti içinde barındıran sesini hatırlatan bir slogandır.
Malcolm X, Amerika’yı halkın safında olan aklı ve yüreği ile dile getirdiği o devrimci eleştiri üzerinden şoke etmiştir. O, geçmişte ancak fısıltıyla söylenebilen sözleri haykırmıştır. Malcolm X’in sesi, Amerikan Devrimi’nin işitilmek zorunda kalınan çığlığıdır.
Yola İslam Milleti’nin sunduğu öğreti ile başladı, ama özgürlük mücadelesinin bir askeri olarak görüşlerini değiştirdi, yaşadıklarından yeni dersler çıkarttı. O, siyah gettosu denilen okulda eğitim gördü ve bu eğitimi tüm dünya genelinde uğradığı okullarda tamamladı.
Ondaki vizyon, Allah’ın bir evladı ve bir yurttaş olarak herkesin saygı ve sevgiye mazhar olduğu evrensel kardeşlik dünyasına dairdi. O, ırkçılığa, kapitalizme ve kötülüğün dünyadaki tüm tezahürlerine, erkeğin üstün olduğu fikrine ve dinî hoşgörüsüzlüğe karşıydı. Onun vizyonu, herkese hizmet edecek bir Amerikan Devrimi’yle ilişkili bir vizyondu.
Onu bir dünya lideri olduğu için yüceltmemize gerek yok. Kimileri, onu siyah toplumunun sınırlarına hapsediyor, oysa o, “ışıl ışıl parıldayan siyah prensimizdi”. Kimileri onu bir reformiste dönüştürmek istiyor, kimileri de hatırasını onun sevdiklerine saldırarak lekelemeye çalışıyor.
Oysa herkes, bu sözümona eleştirilere kulak kesilmeye bir son verip sadece Malcolm’ı dinlese ve “Malcolm’ı hatırlasa”, şüphe yok, Amerikan Devrimi’nin ruhunu kavramış bir hayalperesti kucaklama imkânı bulacaktır.
Malcolm’ı hatırla!
Abdul Alkalimat
People's Tribune
Cilt: 22 Sayı: 8
20 Şubat 1995

0 Yorum: