20 Ocak 2016

, , ,

Eduardo Serrano

Samidoun Filistinli Tutsaklar Dayanışma Ağı, Filipinler’de politik tutsakların gerçekleştirdiği açlık grevini destekler, tutsaklarla dayanışma içerisinde olduğunu tüm kalbiyle ifade eder ve 8 Ocak 2016’da politik tutsak Eduardo Serrano’nun vefatından dolayı halk hareketine başsağlığı diler.

Devrimci solcu sendikaların, örgütlerin ve ittifak güçlerinin oluşturduğu bir koalisyon olan Filipinler Ulusal Demokratik Cephesi’nin barış danışmanı ve köylü lider Serrano serbest bırakılmasından kısa bir süre önce vefat etti. Serrano, Filipinler Komünist Partisi isyan ordusu Yeni Halk Ordusu’nda komutan olma suçuyla 11 yıl hapis yattı. Ancak geçen yıl kendisine yöneltilen muhtelif suçlardan aklandı ve bir mahkeme “derhal serbest bırakılması” talimatı verdi.

Serrano, Filipinler’deki 561 politik tutsaktan birisiydi. Yeni Halk Ordusu’nun 19 tutsak barış danışmanından biri olan Serrano ve diğer tutsakların hapiste tutulması Filipinler devleti ve YHO arasındaki anlaşmaları ihlal ediyordu.

Filipinler’deki politik tutsakların özgürlüğü için mücadele eden Halkın Haklarının İlerletilmesi İçin İttifak [Karapatan] onunla ilgili şu değerlendirmede bulundu: “Hapisteyken halkın gerçek bir hizmetkârı olarak hareket eden Serrano, akupunktur ile mahkûmların rahatsızlıklarına müdahale etmiştir. O bir dizi hapishane reformunu gündeme getirmiş, kooperatife bağlı bir dükkân kurmuştur. Gardiyanlara ve mahkûmlara hukuk desteği sunmuştur. Karapatan bilhassa Mindoro Adası’nda ve Quezon-Bicol bölgelerinde, Güney Tagalog’daki Mangyan kabilesi ile çiftçilerin hakları için mücadele etmesi sebebiyle Ka Eddik’e büyük bir saygıyla selam eder. Filipinler Devleti Eduardo Serrano’nun hayatından on bir yıl çalmıştır.”

1. Özel Yoğun Bakım Bölgesi, Bajong Diwa Kampı, Taguig Kent Hapishanesi ve Azami Güvenlikli Yeni Bilibid Hapishaneleri’ndeki politik tutsaklar Serrano’nun tutsaklığını ve ona karşı yapılan adaletsizliği protesto etmek için beş günlük açlık grevi sürecine girdiler. Sürece YHO’nun diğer barış danışmanları da katılıyor, Serrano için adalet çağrısı yapmak ve onu önümüzdeki günlerde onurlandırmak amacıyla hapishanelerde başka eylemler de yapılacak.

Filistin ve Filipinler’de politik tutsaklar emperyalizme, sömürüye ve işgale karşı mücadelede halklarının kurtuluşu ve adalet mücadelesinde en ön saftadırlar. Her iki ülkede de tutsak savaşçılar tıbbî bakımdan mahrum kılınmakta, bu konuda yaşanan krizle mücadele etmekte, bir yandan da halklarının özgürlüğü için mücadele etmeleri sebebiyle hapiste tutulmaktadırlar. Maysara’dan Ebu Hamdiye’ye, Cafer Avad’a, Eduardo Serrano’dan Alison Alcantara’ya dek tüm bu tutsakların hayatları tutsak edilmiş, her türlü tıbbî bakımdan mahrum edilmiştir.

Samidoun Filistinli Tutsaklar Dayanışma Ağı, Filistin’den Filipinler’e tüm politik tutsakların serbest bırakılması çağrısını yineler ve Eduardo Serrano için adalet çağrısına iştirak eder. Bizler hayatları zalimin hapishanelerinde tutsak edilenlerin özgürleşmesi için mücadele ederken şehid düşenlerin o uzun listesine dâhil olmuş Eduardo Serrano’nun hatırasını ve mücadelesini selamlıyoruz.

Samidoun
14 Ocak 2016
Kaynak

0 Yorum: