03 Eylül 2015

Aylan Kürdi


Aylan Kürdi Avrupa’daki mülteci krizinin sembolü hâline geldi. Cesedi Türkiye’nin güneybatısındaki Bodrum ilçesinin sahiline vurdu. Üç yaşındaki bebeğin yanında beş yaşındaki ağabeyi Galip ve annesi Rihan da Akdeniz’de boğularak öldü. Babası Abdullah ise kurtuldu. Aylan’ın sahile vurmuş cesedine ait fotoğraflar sosyal medyada hızla yayıldı ve Avrupa’daki mülteci krizinin bir sembolü hâline geldi.
Çocuklar Çarşamba günü erken saatlerde Bodrum’dan çıkıp Yunanistan’ın adası Kos’a giden iki tekneden birinde idi. Denizden beşi çocuk 12 kişi çıkartıldı. Dokuz kişi kurtuldu, iki kişi hâlâ kayıp ve boğuldukları düşünülüyor.
Kuzey Suriye’deki Kobanê kasabasından gelen Kürdler bu yılın başında IŞİD tarafından kuşatılan evlerinden kaçmışlardı.
İddiaya göre aile önce Avrupa’ya oradan da Kanada’ya gitme arzusunda idi. Bu yılın başında ailenin iltica başvurusu Kanada makamlarınca reddedilmişti. Reddedilmesinin nedeni, ailenin Suriye’den Türkiye’ye kaçmasına sebep olan kimi güçlüklerle ilgiliydi.
Birleşmiş Milletler’in raporuna göre, Suriye iç savaşında en az 230.000 kişi öldü. Muhtemelen gerçek sayı bundan daha fazla. 22 milyonluk Suriye’de 6,5 milyondan fazla insan ülkeyi terk etmek zorunda kaldı. Sadece bu yıl içerisinde Akdeniz’i aşıp Avrupa’ya gitmeye çalışırken ölenlerin sayısı 2.600’ü aşmış durumda.
Bu yıl savaş ya da zulüm sebebiyle Avrupa’ya sığınma talep edenlerin sayısı ise 350.000’i aştı. Sığınma talep eden insanlar ağırlıklı olarak iki ülkeden geliyor ve bu iki ülke de ABD ve NATO’daki müttefiklerince imha edildi: Libya ve Suriye.
Counter Currents
3 Eylül 2015

0 Yorum: