06 Ağustos 2015

, ,

Yunanistan-İsrail Askerî İttifakı


İtalyan askerî güçleri yanında Yunan askerî güçleri de kısa süre sonra İsrail’de eğitim verecek.

Bu, İsrail ile solcu SYRIZA partisinin liderliğindeki Yunanistan hükümeti arasında kurulan askerî ittifakın derinleştiğinin en son göstergesi.

Geçen ay İsrail helikopter pilotları, daha önce tanık olunmayan, 11 günlük muharebe eğitimini Yunanistan’da Olimpos Dağı yakınlarında tamamladı.

Mayıs ayı içinde SYRIZA liderliğindeki hükümet, aynı zamanda İsrail ile bir askerî anlaşma imzaladı. Bu anlaşma, İsrail ile ABD arasındaki anlaşmanın bir benzeri. Anlaşma, her iki tarafın askerî personeline hukukî dokunulmazlıklar bahşederken, bir yandan da diğer ülkenin topraklarında eğitim imkânı sağlıyor.

Askerî anlaşma, SYRIZA’nın sağcı küçük koalisyon ortağı Bağımsız Yunanlar partisine mensup savunma bakanı Panagiotis Kammenos tarafından hükümet adına imzalandı. Ancak SYRIZA’nın da bu anlaşmaya tam destek verdiğine şüphe yok: Temmuz ayında SYRIZA’nın aday gösterdiği Dışişleri Bakanı Nikos Kotzias, “iki ülke arasındaki karşılıklı bağların güçlendirilmesi” amacıyla İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu ile üst düzey görüşmeler yapmak için Kudüs’ü ziyaret etti.

Bu yılın başında İsrail savaş uçakları Yunanistan’da kapsamlı eğitim faaliyetleri yürüttüler. Şüphesiz bu eğitimin sonuçları ileride Gazze Şeridi’ne yönelik İsrail askerî saldırıları dâhilinde kullanılacak.

İsrail Helikopterleri Yunanistan’da

İsrail hava kuvvetleri basın bültenine göre, “İsrail-Yunanistan arasındaki işbirliği son yıllarda hız kazandı ve son konuşlandırma pratiklerinin elde ettiği başarının ışığında, iki ülke arasındaki uçuşlar muhtemelen 2016’da da devam edecek.”

İsrail helikopterlerinin askerî uygulamalar esnasında üs olarak kullandığı Larissa Havalimanı komutanı Albay Dormitis Stefzanki konuyla ilgili şunu söylüyor: “İsrail Devleti ile yürütülen ortak faaliyetin büyük önemini anlıyoruz, bu ortak faaliyet her iki ülkenin güvenliğine katkı sunacaktır.”

Dormitis sözlerine şunu ekliyor: “Son birkaç gündür birlikte özel bir çalışma yürüttük. Aramızda kurulan ortak dil, derin dostluk ve birlikte öğrendiklerimiz iki ülkenin güçleri arasındaki işbirliğinin geliştirilmesine katkı sundu.”

Dormitis, Yunanistan’da yürütülen eğitim faaliyetinin İsraillilerin ihtiyaç duyulan her yere uçabilme kapasitesini artırdığına inandığını söylüyor.

ABD yapımı Apaçi helikopterlerinden oluşan filonun İsrailli komutanı Yarbay Matan (İsrail güçleri sadece ilk isimlerini veriyorlar, muhtemelen personelini onlara dönük olası savaş suçu ithamlarından korumak istiyorlar.) ise şu değerlendirmede bulunuyor: “İsrail’de bulunmayan dağlık arazilerin üzerinde uçtuk ve İsrail’deki hava üssünden Yunanistan’a uzun mesafeli uçuşlar gerçekleştirdik.”

Kuzey Amerika’daki soykırıma dayalı sömürgeci yayılmanın hedefi olmuş Yerli Amerikan halkının ismini alan Apaçi helikopteri Filistinlilere yönelik yargısız infazlarda İsrailliler eliyle yaygın biçimde kullanılıyor.

Helikopter geçen yaz Gazze’de sivillere yönelik katliamlarda da kullanıldı.

İsrail’e ait bir keşif birliğinin komutanı olan Albay Y. de ülkesinin bu uygulamalara katılmasını “tarihî bir olay” olarak niteliyor ve istihbarat toplama amaçlı uçağın ilk kez zorlu, bilinmeyen bir bölgede kullanıldığını söylüyor.

Savaş Suçlarının Desteklenmesi

The Jerusalem Post gazetesine göre, Yunan helikopter pilotları önümüzdeki aylar içerisinde İsrail’de eğitimler verecek.

Gazetenin haberine göre, Yunan savaş uçakları “ayrıca İsrail’in güneyinde gerçekleştirilecek, Mavi Bayrak isimli, birçok ülkenin katılacağı uygulamada da kullanılacak.”

Haaretz gazetesinde Haziran ayında çıkan haberde ise bu uygulamaya İtalyan, Yunan ve Amerikan hava kuvvetlerinin katılacağı söyleniyor.

İsrail, İtalya ve Yunanistan arasındaki askerî işbirliği, geçen yaz Gazze’deki saldırı esnasında İsrail’in 2.200’den fazla Filistinliyi öldürmek suretiyle savaş suçu işlediğine dair muazzam deliller bulan Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi’nin gerçekleştirdiği bağımsız tahkikata rağmen sürdürülüyor.

Uluslararası Af Örgütü, İsrail’in Gazze’nin bir kasabası olan Refah’a düzenlediği saldırıyla ilgili tahkikat raporunu geçen ay yayınladı. Burada da İsrail’in yüzlerce sivili katlederek ağır savaş suçları işlediği sonucuna varılıyor.

Af Örgütü raporuna göre, “İsrailli ordu komutanlarının ve askerlerinin çatışma sonrası yaptıkları basın açıklamaları, Refah halkına ders vermek veya onu cezalandırmak amacıyla, sırf intikam arzularıyla motive edilmiş, bile isteye gerçekleştirilmiş saldırılar sonucu sivillerin öldürüldüğü, evlerin yıkıldığı, mülke zarar verildiği sonucuna ulaşmak için gerekli sebepleri vermektedir.”

Af Örgütü raporuna atıfla, İnam Uda Ayid bin Hammad, Refah’ın Tennur mahallesindeki evinin yakınına atılan bombaları anımsıyor: “Evden çıktıktan bir dakika sonra bir Apaçi bize ateş etmeye başladı.”

Belki de bu Apaçilerin bir kısmı ve onların pilotları Yunanistan’da birlikte yoldaşlık ediyorlardı.

BM Raporu ve Af Örgütü, İsrail’in Gazze’de ve işgal altındaki Batı Şeria’da işlediği savaş suçlarının hesabını vermesini talep ediyor.

Oysa görünen o ki Yunanistan’ın ve İtalya’nın solcu hükümetleri ve elbette Başkan Barack Obama liderliğindeki ABD yönetimi İsrail’in suçlarına ortak olmaktan ve ona kimi ödüller vermekten başka bir şey yapmıyor.

Ali Ebunima
5 Ağustos 2015
Kaynak

0 Yorum: