20 Temmuz 2015

,

Sandinist Devrim



1979 Sandinist Devrimi ülkeyi kırk yıldan fazla kontrol altında tutmuş olan Somoza ailesinin başını çektiği diktatörlüğü devirdi.

Nikaragua genelinde binlerce insan Sandinist Devrim’in 36. yıldönümü anısına Pazar gününden beri kutlamalar yapıyor.

Sandinist hareket ABD’nin desteklediği zalim Somoza diktatörlüğünü yıkmak için yetmişlerde ortaya çıkmış bir hareket.

Nikaragua’nın Bolivya Büyükelçisi Elijah Chevez’e göre, devrim ülke genelinde binlerce insanın, bilhassa halkın en fakir kesimlerinin hayatını değiştirdi.

19 Temmuz 1979’da Sandinist Ulusal Kurtuluş Cephesi [FSLN] birlikleri başkent Managua’ya girdiler ve zaferlerini ilân edip hükümetin kontrolünü ele geçirdiler. Devrimden iki gün önce devlet başkanı Anastasio Somoza Debayle istifa etti ve Somoza ailesinin zora dayalı 43 yıllık iktidarı [1936-1979] son buldu.

Chevez’e göre, devrim binlerce insanın istifade ettiği ücretsiz eğitim ve sağlık için gerekli yolu açtı.

İşgal karşıtı köylü lideri Augusto Sandino’nun ismini alan Sandinistler, Somoza’nın ve sıkı destekçilerinin elinden alınan araziler üzerine küçük çiftçiler için çiftlik kooperatifleri kurdular. Ardından okuma-yazma seferberliği başlattılar. Bu seferberlik yıllar içerisinde okuma-yazma bilmeyenlerin oranını yüzde 37 azalttı.

Chevez’e göre, “ülkenin fakir halkı Sandinist Devrim’e eksiksiz bir güven duyuyor.”

Sandinist hükümet kısa süre içerisinde ABD destekli kontrgerillanın saldırılarına maruz kaldı. Bu saldırılar ülkeyi mahvetti. 1.300’den fazla terörist saldırı gerçekleştirildi. Her yerde insan hakları ihlallerine tanık olundu. 

Somoza’nın istifa ettiği günün 36. yıldönümü olan Cuma gününde de kutlamalar yapıldı, binlerce insan sokaklara döküldü. Halk nezdinde bu gün Neşe Günü (el Dia de Alegria) olarak biliniyor.

Kutlamalara Küba Başkan Yardımcısı Miguel Diaz-Canel, Nobel Barış Ödülü Sahibi Rigoberta Menchu, eski Paraguay Başkanı Fernando Lugo ve eski Honduras Başkanı Manuel Zelaya da kutlamalara katıldı.

TeleSur
19 Temmuz 2015
Kaynak

0 Yorum: