28 Nisan 2015

Beş Önemli Gerçek

Baltimore Protestolarının Arkasındaki Beş Önemli Gerçek


Freddie Gray’in ölümü, Maryland eyaletinde ölümle sonuçlanan bir dizi olayın en sonuncusu. Bu gelişme, halkın yükselen öfkesini de izah eden bir gerçek. Afrikalı-Amerikalı olan Freddie Gray’in polis gözaltısı esnasında ölmesi, Baltimore sokaklarını sarsan büyük gösterilere yol açtı. 

Gray gün ortasında bir arkadaşıyla sohbet ederken polis tarafından durduruldu. Gözaltındayken gördüğü şiddetten ötürü omuriliği ciddi hasar gördü, komaya girdi ve sonrasında da vefat etti. Baltimore Şehri Emniyet Müdürlüğü bu ölümdeki sorumluluğunu kabul etti ve Gray’in gördüğü tahribat sonrası gerekli ilgiyi göstermediğini ve sağlık ekiplerini daha erken çağırmaları gerektiğini söyledi. Ancak Gray’in ölümle sonuçlanan bu tahribata nasıl maruz kaldığını polis henüz izah etmediği için, soruşturma hâlâ devam ediyor. Özellikle siyahların hedef alındığı yaygın polis şiddetiyle bağlantılı bu ölüm, kentte yoğun bir öfkenin fitilini ateşledi.

Amerika Sivil Hakları Birliği’nin dile getirdiği aşağıdaki beş önemli gerçek Baltimore’luların öfkesine dair bir görüş geliştirmemize imkân sağlıyor:

1. 2010-2014 arası dönemde sadece Baltimore şehrinde polisle yaşanan çatışmalarda 31 insan öldü. Tüm Maryland eyaletinde ise ilgili dönemde ölen insan sayısı 109.

2. Maryland’de ölen insanların 75’i siyah ki bu da toplam içerisinde %69’luk bir orana denk düşüyor. Oysa eyaletin sadece üçte biri siyah.

3. Polisler 109 vakanın sadece ikisinde mahkûm edilmişler.

4. Maryland’da 140’tan fazla eyalet ve lokal emniyet teşkilatı var ama bunların sivil kayıplarına ne sıklıkta veya hangi koşullarda dâhil olduklarına dair resmî bir izleme yapılmıyor.

5. Toplam içerisinde ölen 41 kişide tıbbi ya da zihinsel sağlık sorunu, engellilik, madde kullanımı veya benzeri bir hususa rastlandı.

Telesur

0 Yorum: