02 Aralık 2014

,

Ayotzinapalı Öğrencilerle Dayanışma Çağrısı


Halkların Uluslararası Mücadele Birliği’nin tüm üye örgütlerine, müttefiklerine, dünya işçi sınıfına ve halklarına:

Biz Halkların Uluslararası Mücadele Birliği olarak Meksikalı işçilerin ve halkın maruz kaldığı baskıyı büyük bir dikkatle takip ediyoruz.

Gözlemlediğimiz kadarıyla, Meksika’da Enrique Peña Nieto cumhurbaşkanı olduğundan beri halka yönelik saldırılar tahripkâr bir hâl aldı; halka yapısal reformlar dayatıldı, Meksika, ABD emperyalizmine ekonomik manada daha fazla bağımlı hâle geldi. Merida Planı, bölgede Yanki’nin askerî kontrolünü pekiştirmek için uygulamaya konuldu, son dönemde Meksika Ordusu, adı kötüye çıkmış Barış Gücü’ne (Mavi Miğferler) katıldı. Bu gelişme, Meksika hükümetinin Barack Obama’nın kuklası olduğunu ortaya koymaktadır.

Bu ortamda biz, 26-27 Eylül tarihinde Ayotzinapa’daki Raúl Isidro Burgos Köy Öğretmenleri Okulu’ndan 43 öğrencinin kaçırılmasına tanık oluyoruz. Bu gençlerin kaybolması olayı, Guerrero eyaletindeki Iguala de la Independencia şehrinde meydana geldi. Gençler, Guerreros Unidos olarak bilinen uyuşturucu kaçakçısı bir kartelle koordineli çalışan polisin saldırısına uğradılar. Bu gelişme, Meksika Ordusu’nun, ayrıca diğer yerel polis güçleriyle federal ajanların bilgisi ve onayı dâhilinde gerçekleşti.

İşlenen bu suçlar karşısında Halkların Uluslararası Mücadele Birliği şu açıklamayı yapmaktadır:

Biz, Meksika devletinden Ayotzinapa’da kaybolan 43 öğrencinin derhal geri dönmesini ve altı kişiye suikast düzenleyenlerin, öğrencileri kaçırma suçuna iştirak edenlerin ve bu işi planlayanların cezalandırılmalarını talep ediyoruz. Aynı zamanda bu suçların devlet tarafından işlendiğini, işlenen suçların insanlığa karşı işlenmiş suçlar olarak tanımlanması ve bu şekilde cezaya tabi tutulması gerektiğini beyan ediyoruz.

Meksika’da toplumsal gösterilerin suç ilân edilmesine bir son verilmesine dönük talebi destekliyoruz.

Kaybolan öğrencilerin yakınları ve dostları ile dayanışma içerisinde olduğumuzu ifade ediyor, öğrencilerin canlı olarak geri dönmesini ve sorumluların cezalandırılmasını talep eden mücadelelerini sürdürmeleri konusunda onları teşvik ediyor, destek ve dayanışma duygularımızı iletiyoruz.

Ayrıca öğrencilerin canlı olarak geri dönmeleri, yapısal reformların durdurulması ve Cumhurbaşkanı Enrique Peña Nieto’nun istifa etmesi talebiyle sokaklara akan Meksikalı işçilere ve halklara yönelik dayanışma duygularımızı da ifade ediyoruz. Bu aşamada Ulusal Halk Meclisi’ne özel bir dayanışma mesajı gönderiyoruz.

Meksika halkları ile dayanışmamızın bir kanıtı olarak, Halkların Uluslararası Mücadele Birliği’nin tüm üye örgütleri ve müttefiklerine, tüm dünya genelinde düzenlenecek ve öğrencilerin canlı dönmelerini talep edecek gösterilere katılma çağrısı yapıyoruz, özel olarak da 1 Aralık’taki Ulusal Grev ile birlikte dayanışma eylemleri yapılmasını talep ediyoruz. Tüm bu eylemler, dünya genelinde mevcut olan tüm Meksika elçilikleri ve konsoloslukları önünde yapılabilir.

Jose Maria Sison
Halkların Uluslararası Mücadele Birliği Başkanı

0 Yorum: