18 Kasım 2014

,

Orta ve Doğu Avrupa'da Yeni Strateji


Orta ve Doğu Avrupa Kiev’in Nazi/Banderacı Rejimiyle Buluşuyor. Yeni Dünya Düzeni Oyunundaki Yeni Bir Aşama Olarak Meydan Stratejisi

Çek Cumhuriyeti, Slovakya ve Macaristan’da Meydan tarzı rejim değişiklikleri yolda. Batı, NATO’nun arka bahçesini politik açıdan güvence altına almak, buna uygun olarak, ileriye dönük adımlar atmak arzusunda.

Bu, görece daha verimli bir sağcı diktatörlüğe geçiş sürecini nihayete vardırmak ve “demokratikleşme” ile “liberalleşme” oyunu ile “post-komünist” dönemi kapamak anlamına geliyor.

Bir rejim ve tür olarak yeni faşist diktatörlük, Ukrayna’nın Nazi/Banderacı oligarşisine daha da yakınlaşacak. Bandera, bilindiği üzere, II. Dünya Savaşı’nda Sovyetler’e karşı mücadele etmiş, sağ milliyetçi lider.

Bu radikal rejim, aynı ölçüde radikal ve saldırgan biçimde Rus karşıtı. Dışarıda Rus karşıtlığı, içeride yeni faşizm, NATO ve ABD’nin Doğu’ya yönelik harekâtı için politik ve ideolojik bir zorunluluk.

Böylesi bir rejim değişikliği, aynı zamanda süregiden ekonomik buhranla ve toplumsal-politik krizle başa çıkabilmek için gerekli mekanizma olarak görülüyor. Söz konusu kriz, mevcut devlet makamlarının ve bu makamların meşruiyetinin krizini de içeriyor.

Başka bir deyişle, ABD, Çek Cumhuriyeti, Slovakya ve Macaristan’ı ABD güdümünde Ukrayna’da gerçekleşen Meydan olaylarına benzer, derinleşmiş bir iç politik krize sürüklüyor. (Polonya hükümetinin niteliği ve önemi düşünüldüğünde, bu sürecin Polonya’da devreye sokulmasına ihtiyaç duyulmuyor.)

Bu rejim değişikliğini uygularken Batı, tıpkı 1989’da yaptığı gibi, aynı zamanda herhangi bir gerçek ve sağlam seçenek sunmaksızın, sadece sahte tercihler sunuyor (buna sahte dostlar ve düşmanlar eşlik ediyor.).

Lahey’deki Emperyal Engizisyon’un Vojislav Seselj’i serbest bırakması Sırbistan’da da yeni bir Meydan benzeri krizin yaratılmaya çalışıldığının ifadesi. Seselj, Sırp Radikal Parti’nin lideri. Batı, ülkedeki vatan haini rejimi yıkıp burada Sırbistan Cumhuriyeti’nin Sırplarca yönetilmesi imkânını ortadan kaldırarak, Sırbistan ve Bosna’da askerî müdahaleye zemin hazırlamak amacıyla bir krize yol açmak istiyor.

Aşamalı Kadife Devrimi’nin önemli kahramanlarından biri olan Milos Zeman’ın çifte niteliği bu senaryoya tam anlamıyla uyuyor. Çek Cumhuriyeti cumhurbaşkanı Zeman’ın çifte karakteri, Yanukoviç’in karakterini anımsatıyor.

Vladimir Suchan

0 Yorum: