06 Ekim 2014

,

Kobanê IŞİD'e Mezar Olacak


15 Eylül’den beri kuşatma altında olan, Kürdlerin yoğun olarak yaşadığı, kuzey Suriye’de bulunan Kobanê (Arapça ismi: Ayn el-Arab) eli kanlı IŞİD çetelerine karşı kahramanca, tüm kuvvetiyle direniyor.

25 Eylül günü itibarıyla IŞİD’in konuşlandırdığı tüm ağır silâhlara karşın, yoğun direniş ve kararlı karşı saldırılar IŞİD saldırılarını durdurdu ya da yavaşlattı. Gene de IŞİD çeteleri öncesine kıyasla şehir merkezine daha da yakınlaşmış durumda, durum hâlâ vahim.

Kürdler Savunmaya Katılmak İçin Kobanê’ye Akın Ediyor

Halep’in 135 kilometre kuzeydoğusunda bulunan ve epey zor bir durumda olan Kobanê, Türkiye sınırı karşısında. “Rojava Devrimi”nin hayatî parçası. “Demokratik konfederalizm” üzerine kurulu sistemi, tüm etnisiteleri ve dinî cemaatleri içeren, kadınlara yetki veren bir toplum inşa etmeye dönük bir ilham. Bu insanî, demokratik proje ile kadın düşmanı, köktenci ve gaddar IŞİD arasındaki karşıtlık bariz bir gerçeklik.

Kürdler, Rojava’da çoğunluğu teşkil eden topluluk (Rojava “Batı Kürdistan”da görüldüğü üzere, “Batı” anlamına geliyor.). Diğer birçok etnik ve dinî grup da bu deneyin bir parçası (Araplar, Asuriler, Süryanîler, Türkmenler). Bu anlamda Rojava, tüm Ortadoğu için bir model.

Kobanê Savunması Kürd Halkı İçin Ulusal Bir Dava

Kobanê’deki on binlerce insan Türkiye’ye kaçsa da birçok kişi kasabayı terk etmedi. İnsanlar, yaşlıları ve çocukları sınırın öte yanına götürdükten sonra savaşmak için geri dönüyorlar.

Türkiye’de onlarca yıl Kürdlerin hakları için uzun bir mücadele veren Kürdistan İşçi Partisi (PKK), Kürd gençliğine Kobanê’ye gitme çağrısı yaptı. Binlerce Kürd, Türkiye’den gelip şehre girdi ve Halk Savunma Birimleri-Kadın Savunma Birimleri (YPG-YPJ) öncülüğünde yürüyen mücadeleye katıldı. Üç bin PKK savaşçısı Irak’taki Kandil Dağları’nda bulunan üslerini terk edip Kobanê’ye gitti.

Doğuda ise bir YPG gücü, Rojava’nın Kobanê ve Cizîre kantonları arasındaki Serêkaniyê’nin batısında bulunan, IŞİD’in elindeki Til Ebyad’a ilerliyor. Bu yeni cephe, Kobanê üzerindeki baskıyı azaltma amaçlı. YPG, IŞİD çetelerine ağır kayıplar verdirdi ama gene de takviye amaçlı konumunu da terk etmiyor.

Kürdler Kobanê karşısında, Türkiye sınırında bir dayanışma kampı ve nöbet alanı kurdular. Buraya Türk polisi tomalar ve biber gazlarıyla saldırdı. Göstericiler Türkiye’nin cihadistlere yönelik desteğini durdurmak ve yaralı IŞİD’lilerin sınırı geçip tedavi için Türkiye’ye gitmelerine mani olmak istiyorlar. Türkiye-IŞİD arasındaki işbirliğini engellemek için 160 kilometrelik sınırın gözetlenmesine dönük planlardan söz ediliyor.

Türk Hükümeti IŞİD’i Destekliyor

Uzun süre Kürd azınlığını ezen Türkiye, Rojava Devrimi’ne karşı. Türkiye’nin desteği olmaksızın IŞİD çetelerinin görece daha savunmasız bir konumda olması muhtemel.

Dile dökülen retoriğe aldanmazsak, Türk yetkililerinin IŞİD katillerine doğrudan destek sunduğu açık. Köylüler, trenlerin IŞİD kontrolündeki köylerin karşısındaki sınırda tank, silâh, cephane boşalttığına tanık olmuşlar. 15 Eylül’de başlayan Kobanê’ye yönelik saldırıdan hemen önce tanıklar, binlerce cihadistin otobüslerle geldiğini ve bunlara sınır boyunca Türk askerlerinin eşlik ettiğini görmüşler.

Yaralı cihadistleri tedavi etmek için Kobanê’nin 90 kilometre uzağında bulunan Gaziantep’te devlet bağlantılı kuruluşlarca desteklenen özel bir hastane kurulmuş. Günlük solcu gazetelerde yayınlanan fotoğrafların da ortaya koyduğu üzere, bu destek artık bir sır değil.

Bugün Türk hükümeti “tampon bölge” fikri üzerinde duruyor. Bu bölge, sınırın Suriye tarafında kurulacak. Bölgenin kuruluş amacı IŞİD değil, demokratik, özyönetime dayalı, çok etnisiteli, çoğunluğunu Kürdlerin teşkil ettiği Rojava’nın sunduğu can sıkıcı gerçeklik.

Türkiye cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ülkenin büyük Kürd çoğunluğu ile başlattığı çözüm sürecinin kendisinin ana önceliği olduğunu söyleyip duruyor. Ama Türkiye’nin IŞİD’e yönelik aleni desteği Kürdlerle yürütülen her türden anlamlı müzakereyi sona erdirecek cinsten.

Kobanê’yi Savunanları Silâhlandırın

Halkın cesareti ve bağlılığına rağmen Kobanê devlet iktidarı tarafından desteklenen ve gelişkin silâhlarla kuşandırılan bir düşmana karşı muazzam bir mücadele yürütüyor. Eğer şehir düşerse bir katliam yaşanacak, o noktada Rojava Devrimi’nin üzerine bir soru işareti atılacak. Tersten, eğer IŞİD’in üzerine çarpı işareti atılırsa, bu büyük bir zafer olacak.

Aralarında Avustralya Başbakanı Tony Abbott’ın da bulunduğu Batı, IŞİD’e karşı savaşmaktan bahsediyor ama köktencilere karşı gerçek bir savaş bugün sahada Kobanê’yi savunanlar ve YPG-YPJ tarafından zaten veriliyor.

Eğer Batı ciddi ise, onun IŞİD’in ele geçirdiği ABD ve Rus yapımı silâhları dengelemek için Kobanê’ye ağır silâhlar, tanksavar füzeleri ve zırhlı araçlar temin etmesi gerekiyor. Kimsenin nefesini tutup beklemesi gerekmiyor.

Dave Holmes
25 Eylül 2014
Kaynak

0 Yorum: