14 Ekim 2014

,

Kayıp Meksikalı Öğrenciler


Pazartesi günü göstericiler, polisle bağlantılı çetelerce yapılan saldırıdan beri kayıp olan 43 öğrencinin iadesini talep eden gösterilerde, Meksika’nın güneyinde bulunan Guerrero Eyaleti’ndeki devlet binalarının bir kısmını ateşe verdi. 26 Eylül’de Tixtla’daki köy öğretmen okulundan kaçırılmıştı.

Yüzlerce öğrenci ve öğretmen, eyaletin başkenti Chilpancingo’daki devlet binasını altüst etti, binayı ateşe vermeden ve camları kırmadan önce, binada çalışan işçilerin çıkmasına izin verildi. Bölgeyi terk ederken göstericiler, Vali Angel Aguirre’nin istifasını talep ettiler. Devlet polisi sonrasında binaya girdi, bir yandan da itfaiyeciler yangına müdahale ettiler.

Aguirre’ye ait ofislere yönelik saldırı, çevik kuvvetle kongre binasının kapısında toplanan, ellerinde taş ve sopalar olan göstericiler arasında yaşanan çatışmanın akabinde gerçekleşti. Polis, 500 göstericiyi püskürtmeyi başaramadı. Beş öğretmen ve iki polis yaralandı. AFP muhabirinin ifadesiyle:

“Chilpancingo dışındaki bir öğretmen eğitim okuluna mensup öğrenciler, 26 Eylül günü Iguala şehrinde, zabıta tarafından otobüslerine ateş açılması ardından ortadan kaybolan 43 yoldaşının başına gelenlerden ötürü gayet öfkeliler.”

Yetkililer, öğrencilerin Mexico City’nin 200 kilometre güneyinde, Iguala’nın dışında bulunan toplu mezarda gömülü olup olmadıklarını soruşturuyor. Davayla ilgili olarak savcılar Iguala’da 26 polisi gözaltına aldılar ve ayrıca altı kişinin öldüğü, 25 kişinin yaralandığı başka bir gecede yaşanan şiddet olayı ile ilgili olarak, bu polisleri Guerreros Unidos isimli çeteyle işbirliği yapmakla suçladılar. Diğer kimliği belirlenemeyen kişiler yanında, dört çete üyesi daha tutuklandı.

Okulun öğrencilerinden Juan Carlos Martinez, “biz bir şey talep etmezsek, bize bir şey verecekleri yok” diyor. Bu son eylemden önce, polisin saldırılarına ilişkin olarak da şunu söylüyor: “Biz işlerimizi hep barış içerisinde yaptık, bize saldırmadıkları sürece böyle de devam eder ama onlar saldırırsa, biz de saldırıyla cevap veririz.”


Haziran 2013’te öğretmen okulundan öğrenciler, üç önde gelen solcu eylemcinin kaçırılıp öldürülmesini protesto etmek için Iguala Belediye Binası’nı işgal etmişlerdi. İşgal bir haftadan fazla sürmüş, devlet uğradığı zararın 300.000 doları aştığını duyurmuştu.

Mevcut trajedinin yaşandığı günlerde bile, öğrenci ve ebeveynleri mücadelelerine kaldıkları yerden devam ettiler, seslerindeki kararlılık okulun ayakta kalmasına dairdi.

“Bu okul mücadeleyle kuruldu, onun kapatılmasına izin vermeyeceğiz.” Guerrero sahilinden gelen bir öğrencinin annesi olan Rafaela Morales Gallardo’nun bu sözleri kararlılığın boyutunu açık biçimde anlatıyor.

AFP

0 Yorum: