16 Ağustos 2014

,

Halkın Direniş Hareketi


İnsan Hakları İzleme Komitesi Raporu’na göre, en az 1.150 göstericinin katledildiği 14 Ağustos Katliamı’nın birinci yıldönümünde, Perşembe günü, Kahire’de Halkın Direniş Hareketi isimli yeni bir solcu grup Facebook üzerinden kurulduğunu ilân etti.

14 dakikalık video bildirisinde, grup, amaçlarının Mısırlıların özgürlük haklarının yeniden elde edilmesini sağlamak, toplumsal adaleti tesis etmek ve 25 Ocak ayaklanmaları süresince öldürülmüş tüm devrimcilerin intikamını almak olduğunu söylüyor.

Grup, ayrıca “eldeki tüm araçlarla” Mısır’daki zalim askerî rejime karşı direnmeyi amaçlıyor.

Yapılan açıklamaya göre, bir dizi direniş grubu Şehid Muhammed Helmi Grubu adı altında, Kahire’de birleşmiş. Grubun aklında ne türden eylemlerin olduğu her ne kadar açık olmasa da, direniş eylemlerini ileri taşımak gibi bir vaatte bulunuluyor.

“Saf Mısırlı bir teşebbüs” olan grubun amacı, “tüm direniş gruplarını tek bir isim altında birleştirmek”. Çeteleri ve askerleri halka karşı saldırılara meyletmemesi konusunda uyaran grup, “iktidara geldiğinde İsrail ajanlarının hakkından gelmek için elinden geleni yapacağına” dair yemin ediyor.

Grup, varlığını “25 Ocak Devrimi’nden bugüne dek özgürlük mücadelesinde katledilen devrimciler için adaletin tesis edilememiş olması” üzerinden meşrulaştırıyor.

Ayrıca “ülkeyi kontrol eden katillerin öldürücü silâhlara erişimlerine mani olma” konusunda da yemin ediyorlar.

Müslüman Kardeşler

İddialara göre, İstanbul’da sürgünde bulunan Müslüman Kardeşler’in bir bölümü, Kahire’deki bu yeni solcu grubun ortaya çıkışıyla yakından ilgileniyor.

Müslüman Kardeşler liderleri 8 Ağustos’tan beri İstanbul’dalar. Burada Mısır Devrim Konseyi’ni teşkil ettiler. Konsey, farklı politik ve ideolojik bağlılıklara sahip şahısları ve örgütleri içeriyor. Açıklamaya göre, konsey de Mısır’daki 25 Ocak Devrimi’nin ilkelerini kabul ediyor.

Müslüman Kardeşler ile sıkı bağlara sahip bir kaynağa göre, “gençliğin ruh hâli değişiyor. Askerî eyleme geçmekten değil, görece daha fazla şiddete dayalı bir eylemlilik sürecine girmekten söz ediyorlar.”

“Gençler, komşu Libya’da karşı devrimin nasıl püskürtüldüğünü, Hamas’ın kuşatmaya nasıl direndiğini görüyorlar ve Mısır’da Filistin benzeri bir intifada başlatmak istediklerini söylüyorlar.”

İlgili kaynağın açıklamasına göre, şiddete dayalı olmayan bir direniş ortaya koyma konusunda ısrarcı olan Müslüman Kardeşler, bir yıl süresince destekçilerini kontrol altında tutabildi.

“Müslüman Kardeşler her türden şiddeti reddediyor; bizim direnişimiz her zaman ve her koşulda barışçıl olmuştur, böyle olmaya da devam edecektir.” Müslüman Kardeşler’in Özgürlük ve Adalet Partisi dış ilişkiler genel sekreteri Muhammed Sudan’ın tespiti bu yönde.

Ancak söz konusu kaynağa göre, birçok lideri hapiste olan Müslüman Kardeşler’de liderliğin uzun süre siyaset dikte edemeyeceğine dair artan bir endişe var; Eğer Halkın Direniş Hareketi harekete geçerse, Müslüman Kardeşler’in bir kenara itilmesinden de korkuyorlar.

Mısır’da Gösteriler

Mısır’da Salı günü Rabia Katliamı’nın yıldönümünde bir dizi gösteri gerçekleştirildi, bu gösteriler dâhilinde, birkaç küçük çaplı bomba patladı ve devlet binalarına saldırılar gerçekleşti.

Sahadaki gözlemlerini ileten bir kaynağa göre, “Kahire’de, altı polis kontrol noktası, dört polis otosu, dört devlet binası, dört otobüs ve üç telekomünikasyon kulesi ateşe verildi.”

“Üç polis öldürüldü, 38 ana yol kapatıldı, polis ve göstericiler arasındaki çatışmalar Giza ve Şarkiye’de yoğunlaştı.”

Resmî haberler ise bir polisin öldürüldüğünü söylüyor, oysa devlet gazetesi Ahram’a göre, Kahire’nin dışındaki Hilvan semtinde bomba yüklü bir araç patlatıldı.

Halkın Direniş Hareketi saldırıların sorumluluğunu üstlenmedi.

Anadolu Ajansı’nın bildirdiğine göre, çatışmalarda altı gösterici öldürüldü.

14 Ağustos Rabia Katliamı’nın yıldönümüne esas olarak Müslüman Kardeşler yanlıları katıldılar; polis o gün kamp yerin dağıtmak için yüzlerce insanı katletmişti.

İnsan Hakları İzleme Komitesi’ne göre, sadece Rabia Meydanı’ndaki oturma eyleminde 800’den fazla insan katledildi, devam eden çatışmalarda ise bu sayı 1.100’ü aştı.

Doğu Kahire’de, Rabia Meydanı’nın yakınındaki Nasır Mahallesi’nde göstericiler katliamı sembolize etmek için kırmızıya boyanmış kefenler giyip “Halk rejimin yıkılmasını istiyor” diye bağırdı.

Göstericilerin bir kısmı eski cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’nin posterlerini taşıdı, Mursi hâlihazırda hapiste, birkaç suçtan yargılanıyor, bu suçlardan biri de destekçilerinin sonradan üretilmiş delillere dayandığını söyledikleri, terörizme destek verme suçu.

Bir güvenlik kaynağına göre, Perşembe günü yedi ayrı kentte gerçekleşen “isyan ve şiddet eylemleri” üzerinden, altmıştan fazla eylemci gözaltına alındı.

Perşembe günkü gösteriler, ordunun desteklediği hükümete karşı Mursi yanlısı Millî İttifak’ın “ayaklanma” çağrısı yapması üzerine gerçekleşti.

Gösteriler, Mısır güvenlik güçlerinin güvenliği artırdığı koşullarda, ana caddelerde, meydanlarda ve önemli devlet binalarında gerçekleşti. Mursi’nin Temmuz’da devrilmesinden beri ülkeyi yöneten ordu destekli güçler, 6 Nisan gibi seküler muhalif grupları ezmek için kapsamlı bir eylem gerçekleştirdi. 6 Nisan Hareketi 2011 Devrimi’nin arkasındaki kilit güç ancak o günden beri Mısır’da yasaklı.

Arwa AB İbrahim

0 Yorum: