11 Temmuz 2014

,

Ailemi Neden Öldürdüler?


İsrail’in acımasız biçimde bombaladığı Gazze’de şehid düşenlerin sayısı, 10 Temmuz itibarıyla, doksana ulaştı, birçok aile onlarca ferdini yitirdi.

Bu ailelerden biri, Gazze Şeridi’ndeki Beyt Hanun kasabasında yaşayan 75 yaşındaki Muhammed Hamid’in ailesi. İsrail’in Muhammed Hamid’in otuz yaşındaki oğlu, İslamî Cihad komutanı Abdul Hafız Hamid’in evini bombalaması sonucu altı kişi katledildi.

Muhammed Hamid, B’Tselem isimli İsrail insan hakları grubuna, “füze ailemin üzerine hiçbir ikazda bulunulmaksızın atıldı.” dedi.

Gazze Şeridi’nde güvenli tek bir sığınak bulunmuyor, 1,7 milyondan fazla insanın kaçacak tek bir yeri yok.

Uluslararası Çocuk Savunma Örgütü Filistin Şubesi’nin bildirdiğine göre, Pazartesi’nden beri Gazze’de katledilen çocuk sayısı en az on sekiz:

“16 yaşındaki Asil İbrahim Fayik Masri ve 14 yaşındaki kardeşi Çarşamba günü Beyt Hanun’daki evlerinde uğradıkları saldırıda katledildi.”

Süleyman Selim Musa Astal (17) ve Musa Muhammed Tahir Astal, Salı günü sahilde Dünya Kupası’nı izlerken füze saldırısına maruz kaldı. Bu iki genç, futbol maçı izleyen kalabalığa İsrail uçaklarının attıkları bombalar sonucu ölen sekiz kişiden ikisi.

4 yaşındaki Abdullah Razaman Cemil Ebu Gazal ise evlerinin yakınına düşen bir füzenin fırlattığı şarapnel parçasının isabet etmesi sonucu katledildi. Başından yaralanan Abdullah hemen oracıkta can verdi.

Birleşmiş Milletler’in hazırladığı bir durum raporuna göre, “Gazze’de evlerin hedef alınıp yıkılması, sivil halkta yaşanan ölüm vakalarının ana nedeni.”

İsrailli askerî propagandacılar, enkaz altından çıkartılan ölü çocuk cesetlerine ait resimlerini kendi lehlerine çevirme konusunda epey zorlanıyorlar.

Twitter hesabı üzerinden İsrail Savunma Güçleri sözcüsü, oldukça kaba ve ikna edici olmayan kimi müdahalelerde bulunuyor ve evlerin “terörist kampları” olduğunu söylüyor: (Twitter 1; Twitter 2)

Gazze’nin güneyindeki Han Yunis semtinde Hamas militanı olduğu iddia edilen bir kişinin evine yapılan Salı günkü füze saldırısında altısı çocuk, sekiz kişi şehid düştü. İsrail ordusunun bombaladığı binada beş aile oturuyordu. İsraillilerin iddiasına göre evde Hamas komutanı Ode Kaware ikamet ediyordu.

Filistin İnsan Hakları Merkezi’nin ifadesiyle, bir evin sahibi savaşçı ise o evin askerî bir hedef olarak sınıflandırılması mümkün değil. Saldırı sonrası müteakip patlamaların olmaması da, evin silâh deposu olarak kullanıldığına dair İsrail’in ortaya attığı iddiaları boşa düşürüyor.

İnsan Hakları Merkezi, evlerin Gazze’deki silâhlı grupları ve ailelerini hedef alan, cezalandırıcı tedbir uyarınca imha edildiğini söylüyor.

Muhammed Hamid, 9 Temmuz’da İsrail hava saldırısında katledilen ailesinin cenazesi esnasında yas tutarken.

Muhammed Hamid, ailesinin kaldığı eve füzenin herhangi bir ikaz yapılmaksızın atıldığını söylüyor:

“Akşamları, özellikle Ramazan süresince, evimizin dışında, giriş kapısına yakın bir yerde otururuz. Orada iki divan bulunur.

8 Temmuz 2014 Salı akşamı, her zamanki gibi, karım Resmiye (62), oğullarım ve onların aileleri ile, Abdul Hafız (30), karısı Süha ve kızı Nur (5); Mehdi (46) ve çocukları Rakan (2), Kenan (4) ve Dina (16); ve İbrahim (22) ile birlikte oturuyorduk.

Oturmuş muhabbet ediyorduk. Saat gece 11’de elektrik kesildi. Bir süre daha oturduk, sonra çocukları, Rakan, Nur ve Kenan’ı yatakları hazırlamaları için çağırdım. Eve girdik, döşekleri serdik ve bir süre üzerinde oturduk. Sonra Rakan ve Nur ayağa kalkıp bahçeye açılan kapıya yöneldiler. Kenan içeride benimle kaldı.

Üç dakika sonra büyük bir patlama duydum. Kenan’ı tutup sokağa fırladım. Her yer duman ve tozdu. Cam parçalarının üzerine basarak yürüdüm. Kenan’ı sokaktaki insanların yanına bıraktım ve ailemin geri kalanını kontrol etmek için bahçeye geri döndüm. Orada, yerde kanlar içerisinde, kıyafetleri paramparça cesetler buldum. Her yer şarapnel ve kan kaplıydı. Birkaç komşu ellerinde fenerle yanıma geldiler. Fenerleri bahçeye tuttuklarında şok geçirdim. Üç oğlumun Abdul Hafız, Mehdi, İbrahim’in, karımın, kız torunum Dina’nın ve gelinim Süha’nın cesetlerini gördüm. Rakan ve Nur ise hafif yaralanmışlardı.

Şok geçirdim. Ayakta duramadığımdan komşular tuttular beni. Yaşanan olayın dehşetinden, bayılacakmış gibi hissettim kendimi. Füze ailemin üzerine hiçbir ikazda bulunulmaksızın atıldı. Sanırım Abdul Hafız’ı vurmak istediler, peki ama ailemin geri kalanı ne yaptı ki? Tüm ailemi neden öldürdüler?”

Maureen Clare Murphy
10 Temmuz 2014
Kaynak

0 Yorum: