16 Temmuz 2014

Sacco-Vanzetti

Sacco ve Vanzetti’den Sacco-Vanzetti Savunma Komitesi’ne


21 Ağustos 1927

Massachusetts Devlet Hapishanesi’ndeki Ölüm Odasından.

Sacco-Vanzetti Savunma Komitesi’ndeki Sevgili Dostlara ve Yoldaşlara,

Yarın gece yarısından sonra idam edileceğiz, idamı yalnız ABD Yüksek Mahkemesi ya da Vali Alvan T. Fuller durdurabilir.

Ancak bizim hiç umudumuz yok. Bu sabah, bizi cesurca savunan sevgili dostumuz Michael Angelo Musmanno, Washington dönüşü, buraya uğradı ve bize, eğer zaman bulabilirse, öğleyin gene uğrayacağını söyledi. Ayrıca Rosa ve Luigi sabah saatlerinde buradaydı ve onlar da öğleyin geri geleceklerine dair söz verdiler. Fakat şimdi saat 5.30 ve henüz kimsecikler gelmedi. Bu durum bizim için iyi haberlerin olmadığını söylüyor, eğer öyleyse, biriniz lütfen bizi ziyaret edip bu haberleri iletin. Anlaşılıyor ki tüm çabalarınız boşa çıktı ve şu son birkaç saati de umutsuzca bizim idamımıza engel olmak için harcıyorsunuz. Sözün özü, biz kaybettik! Bu yüzden biz, yedi yıl boyunca, özellikle şu dört ay on bir günlük mücadelede bizi savunmak adına yaptığınız her şey için sizinle ilgili minnettarlığımızı ve şükranlarımızı dile getirmek niyetiyle bu mektubu yazmaya karar verdik.

Kaybetmiş ve kısa bir süre sonra ölecek olmamız, sizin bizimle ve ailelerimizle yaptığınız o büyük dayanışmaya dönük şükranlarımızı ve minnettarlığımızı eksiltmez.

Dostlar, yoldaşlar, sona ermek üzere olan bu trajedi, şimdi hepimizi tek bir yürek haline getirmiştir. Sadece ikimiz öleceğiz. Ülkülerimiz ve siz yoldaşlarımız milyonlarla birlikte yaşayacaksınız; biz kazandık fakat mağlup edemedik. Çektiğimiz acı, yaşadığımız keder, yaptığımız hatalar, tanık olduğumuz yenilgiler ve ıstırabımız, geleceğin savaşları ve o büyük kurtuluş içindir.

Bizim trajedimizin şu en karanlık saatinde tek yürek olun. Kalbiniz bir olsun.

Yeryüzündeki tüm dostlara ve yoldaşlara selâm edin.

Biz hepsini kucaklıyor, muhabbet ve aşkla yüklü kalbimizle, herkese son olarak elveda diyoruz. Şimdi ve daima, hayatınız uzun olsun, yaşasın hürriyet!

Hayatta ve ölümde hep sizinle olan

Bartolomeo Vanzetti
Nicola Sacco

[Kaynak: Sacco & Vanzetti, Yayına Hz.: John Davis, Ocean Press, 2004.]

0 Yorum: