11 Aralık 2013

,

Ukrayna Komünist Partisi'nden İkaz


Ukrayna Komünist Partisi, eski Sovyet cumhuriyetinde faşist bir darbenin gerçekleşmek üzere olduğuna ilişkin ikazda bulunan ve uluslararası işçi hareketinden dayanışma göstermesini talep eden bir çağrı yaptı.

8 Aralık günü öğleden sonra Ukrayna’nın başkenti Kiev’de göstericiler, Sovyet lideri Lenin’in bir heykelini yıktılar. Svoboda (“Özgürlük”) partisi heykelin kaidesi üzerine hem kendi bayrağını hem de II. Dünya Savaşı’nda Nazilerle işbirliği yapan rejimin bayrağını astı. Grubun lideri Oleg Tyagnibok’un ifadesiyle, bu vandalizmin amacı komünistleri politik açıdan katletmekti.

Protestolar, Yanukoviç hükümetinin Ukrayna’nın Avrupa Birliği’ne girmesiyle ilgili anlaşmaları ertelediğine ilişkin açıklaması sonrası 21 Kasım’da Kiev’de başladı ve Avrupa Meydanı adı altında muhtelif batı yanlısı muhalefet güçlerini birleştirdi.

Esasında AB’ye katılımı güçlü biçimde destekleyen Yanukoviç’in geri adım atmasının nedeni, Ukrayna’daki burjuva hükümetin egemenliğinin altını oymaya yönelik olarak Avrupalı ve ABD’li güçlerin basınç uygulamasıydı. Bu basıncın bir parçası da, Uluslararası Para Fonu’nun verdiği krediler için epey sert şartlar öne sürmesiydi.

Batılı medya raporlarında rakamlar abartılırken, emperyalizm yanlısı gösteriler giderek büyüdü ve bir devlet binasının duvarlarının buldozerle yıkılmaya çalışılması gibi, çok sayıda provokasyona tanık olundu.

Svoboda grubu protesto hareketinde öncü bir rol oynuyor. Partinin lideri, aynı zamanda Ukrayna parlamentosunun bir üyesi olan Oleg Tyagnibok, politik kariyerini Rus karşıtı milliyetçilik ve antisemitizm üzerine inşa etmiş bir isim.

Lenin anıtının yıkılması ardından Ukrayna Komünist Partisi Dış İlişkiler Departmanı başkanı Anatoli Sokoliuk’un ifadesiyle: “Kiev saatine göre saat 19:00’da şehir merkezindeki muhalif kalabalık bir sonraki hedeflerinin Ukrayna Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç olacağını söylediler. Ukrayna hükümetinin tutuklanması yönünde çağrıda bulundular.

“Faşistler, ayrıca Ukrayna Komünist Partisi bürosunun da tahrip edilmesi çağrısı yaptılar ve tüm işçilerimizin katledilmesini istediklerini dile getirdiler. Tam bu yüzden ben ve yoldaşlarım karargâhlarımızı koruyacağız.”


Almanya’da çıkan günlük gazete Junge Welt’in 9 Aralık tarihli haberine göre, Ukrayna hükümeti Avrupa Meydanı hareketinin de içinde olduğu örgütlere karşı baskınlar düzenlemeye başladı. Bu türden adımların ABD/Avrupa destekli güçleri bastırmada ne nedenli etkili olacağı açık değil.

ABD ve tüm dünyadaki savaş karşıtı ve dayanışmacı eylemcilerin batı ve faşistlerce Ukrayna’da gerçekleştirilebilecek provokasyonlara cevap verme noktasında tetikte olması zorunlu.

Greg Butterfield
9 Aralık 2013
Kaynak

0 Yorum: