23 Mart 2013

, ,

Beytüllahim’in Çetin Yolu


21 Mart 2013 Perşembe günü ABD başkanı Barack Obama, Kudüs’ten işgal altındaki Batı Şeria’nın Beytüllahim kasabasına seyahat etti. Obama şehre İsraillilerin “Hat 300” adını verdikleri yol üzerinden, kuzey kapısından girdi.

Tüm kontrol noktalarının açılıp, yolların insandan arındırılması sonrası Obama’nın seyahati yalnızca birkaç dakika sürdü.

Oysa Filistinliler böylesi lüks imkânlardan mahrumlar. Söz konusu hat yasak bölge içerisinde ve buraya giriş işgal yetkililerinden alınacak özel izinlere tabi.

Eğer Obama, Beytüllahim’e Ramallah üzerinden ulaşmak isteseydi, muhtemelen seyahati 25 dakika, hatta biraz daha uzun, sürecekti. Öte yandan Filistinlilerin Ramallah üzerinden Beytüllahim’e seyahatlerinin neye benzediğini görmekte fayda var.

Atıf Luveys Ramallah’ta çalışıyor ve Beytüllahim’de yaşıyor. Anlattığına göre evden sabah 6:30’da çıkıyor, saat 8’de işe varma umuduyla Ramallah’a gitmek üzere bir taksiye biniyor.

Şehir merkezine vardığında İsrailliler şehrin güneydoğu girişindeki askerî kontrol noktasında kendisini durduruyorlar.

Luveys, Filistinlilerin “uçan kontrol noktaları” adını verdikleri bu devriyelerin işe gidip gelenler için gerçek birer kâbus olduklarını söylüyor. Eğer İsrail askerlerinin keyifleri olursa, Luveys’i pek fazla alıkoymuyorlar ve onun Arapçada “ateş vadisi” anlamına gelen “Vadiyülnar” denilen tehlikeli yol boyunca seyahatine devam etmesine izin veriyorlar. Bu yol üzerinden Luveys işgal altındaki Kudüs’ün dışındaki Azariye (Betani) kasabasına ulaşıyor.

Bu onu İsrail sınır polisi araçlarının bitişikteki bölgede sıklıkla devriye attıkları Adumim Mahallesi’ne ulaştırıyor. Burada işgal askerleri Filistinlileri kimlik ya da ruhsat kontrolü gibi bahanelerle sürekli durduruyorlar.

Atıf’a her gün eşlik eden Said Abdullah ise şunları söylüyor:

“Taş ocağı yolundan geçip Hazma isimli Filistin köyüne ulaşıyoruz. İşgal altındaki Kudüs’ün etrafından dolanan bir tali yola giriyoruz sonra. Yol boyunca Kudüs’ün içinde ve civarında toprağı lime lime etmiş yerleşimleri görüyoruz.

Cabba kontrol noktasını geçmeyi becerdiysem, Kalandiye geçidine kadar birkaç dakika yürüyorum. Ama burada karşımıza bir başka felâket çıkıyor: her akşam ve sabah işine giden ya da işten dönen binlerce insanın neden olduğu trafik sıkışıklığı. Tüm bu insanlar Filistinlilere işkence etmek ve onları aşağılamaktan keyif alan işgal askerlerinin kontrolü altında yol alabiliyorlar.”

İşte Filistinlilerin her gün işe gidip gelirken kat etmek zorunda oldukları çetin yol böyle bir yol. Geri dönüş daha da zor, iki saat, hatta daha da uzun bir süreyi yolda geçiriyorsunuz. Belki de kırmızı halılarla karşılanan, kendisi için yollar boşaltılan Obama bu ayrıntıları hiç bilmiyor. Bilse de umurunda olur mu, bu da ayrı bir konu.

Fadi Ebu Seyda

0 Yorum: