24 Şubat 2013

, ,

EZLN-Devrimci Kadınlar Kanunu

Komutan Ramona, Zapatista Millî Kurtuluş Ordusu mensubu bir subay ve Meksika’da yerli hakları hareketinin bir müdafisi.

“Zapatistaların en savaşçı, saldırgan ve uzlaşmaz isimlerinden biri olduğu söylenen Komutan Ramona, Ocak 1994’teki EZLN ayaklanması esnasında San Cristobal’a dönük askerî saldırıya at sırtında öncülük etmiştir.”

Sonrasında “bu yiğit ve narin kadın, cüretkâr bir biçimde ‘Ya Basta’ (Yeter!) diye bağırıp dünya sahnesine fırlamıştır. Medya onu “Küçük Savaşçı” olarak isimlendirmiş ve Meksika hükümeti onun sembolik gücü karşısında o denli korkuya kapılmıştır ki 1997’de yalan yanlış yere onun öldüğü tezviratını yaymıştır.”

Kadınların durumu ile ilgili olarak yerli topluluklara danıştıktan sonra EZLN ortaya “Devrimci Kadınlar Kanunu’nu çıkartmıştır:

“Halkımızın kurtuluşu için verdiğimiz âdil mücadele dâhilinde EZLN kadınları ırklarına, renklerine, inançlarına ve politik bağlılıklarına bakmaksızın kavgaya katıyor ve sadece sömürülen halkın taleplerini karşılamanın, ayrıca devrimin kanun ve yönetmeliğine bağlı kalmanın gerekli olduğunu tespit ediyor. Ayrıca Meksika’daki kadın işçilerin durumunu dikkate alan devrim, kadınların eşitlik ve adalet yönünde ortaya koydukları talepleri Devrimci Kadınlar Kanunu ile bütünleştirmiştir.

1. Irklarına, inançlarına, renklerine ya da politik bağlılıklarına bakılmaksızın tüm kadınlar istedikleri ve sahip oldukları kapasiteye göre devrimci mücadeleye katılma hakkına sahiptirler.

2. Kadınlar, çalışma ve âdil bir ücret alma hakkına sahiptirler.

3. Kadınlar, sahip olacakları ve bakacakları çocukların sayısına karar verme hakkına sahiptirler.

4. Kadınlar, toplumsal meselelere katılma ve serbestçe, demokratik yoldan seçildilerse ücret alma hakkına sahiptirler.

5. Kadınlar ve çocukları, sağlık ve beslenmelerinde Öncelikli İlgi Görme hakkına sahiptirler.

6. Kadınlar, eğitim hakkına sahiptirler.

7. Kadınlar, hayat arkadaşını seçme hakkına sahiptirler ve evlenmeye mecbur edilemezler.

8. Kadınlar, hem akrabalarından hem de yabancılardan şiddet görmeme hakkına sahiptirler. Tecavüz ve taciz teşebbüsleri şiddetle cezalandırılacaktır.

9. Kadınlar, örgüt dâhilinde liderlik konumlarına gelebilecekler ve devrimci silâhlı güçlerde askerî rütbelere sahip olacaklardır.

10. Kadınlar, devrimci kanunlar ve yönetmeliklerin verdiği tüm haklara ve yükümlülüklere sahip olacaklardır.”

Adonis
11 Mart 2013
Kaynak

0 Yorum: