12 Aralık 2011

,

İcat Edilmiş Halk


Cuma günü haberleri izlerken (ki her zaman izlerim… Zira CNN, Filistinliler için bir sosyal aktivitedir) Newt Gingrich’in sarf ettiği şu cümleyi duydum:

CNN’de Newt: “İnancıma göre, Yahudi halkının bir devlete sahip olma hakkı vardır.”

Bense evde: “Peki.”

CNN’de Newt: “Hatırlayın, eskiden Filistin diye bir devlet yoktu. Filistin, Osmanlı İmparatorluğu’nun bir parçasıydı.”

Ben: “Oy!”

Newt: “Ve bence bugün elimizde, esasında Arap olan ve tarihsel açıdan Arap toplumunun bir parçası durumundaki icat edilmiş bir Filistin halkı var.”

Ben: “Ne?”

Şimdiye kadar Filistinli olarak bize dair bir yığın ırkçı saçmalık duydum. Abba Eban, “Filistinliler “bir fırsat kaçıracak duruma bile gelmediler” dedi. Menahim Begin bize “hayvan”, Ehud Barak ise “timsah” dedi. Ariel Şaron’dan da “gerektiği kadar Arap’ı öldüreceğini” işitmiştik.

Şimdi de “icat edilmiş halk” oluverdik. Ben, hâlâ bunun ne anlama geldiğinden emin değilim. Yani biz, İsrail’den önce de orada var değil miydik? Orada hiç yok muyduk? Bu zamana dek söylenen yalanlarda en azından belli düzeyde açıklık mevcuttu. Bu ise sadece kafa karıştırıcı. Delirmek işten değil.

Âdil olmak ve bu konuda Newt’in yalnız olmadığını da söylemek gerek.

Golda Meir, 1969-1974 arasında İsrail başbakanıydı ve o da bizim hakkımızda bir yığın zırvayı dillendiriyordu. En ünlüsü de şuydu: “Filistin halkı diye bir halk yoktur. […] Bizim gelip onları topraklarından attığımız doğru değil. Onlar hiç var olmadılar.” Filistinlilerin vatanlarına geri dönme haklarına ilişkin olarak da şunları söyledi: “Bunun gerçekleşmesine asla izin vermeyeceğiz. Kudüs’te Arap egemenliği hiç yaşanmayacak. En önemlisi de şunu söyledi: “İşgal edilmiş bölgeleri nasıl geri verelim? Oraya dönecek kimse yok ki.”

Tahminimce Newt Gingrich, Golda Meir’ın bir nevi arkadaşı. Ama bunun gurur duyacak bir yanı da yok. Zira Meir, Ann Coulter, Casey Anthony, Lady Macbeth ya da “The Devil Wears Prada” filmindeki Meryl Streep’in bileşkesinden daha kötü biri.

Tabiî Newt, onların duymak istediği şeyleri söyleyerek Yahudi seçmenlerle sıkı fıkı olmak istiyor. Ama o, bizim varlığımızı inkâr etmenin artık demode bir yaklaşım olduğunu bilmiyor mu? İsrailliler bile bugün bizim varlığımızı tanıyor. Benjamin Netanyahu, bizim için “demografik bir tehdit” diyor. Gördün mü Newt, yoksan, tehdit de olamazsın!

Ama belki de “icat edilmiş olmak” o kadar da kötü bir şey değil. İnsanlar penisilin, duman detektörü ve emniyet kemeri gibi iyi şeyler de icat ettiler. Ama Newt’in konuşmasının tonundan anlaşılıyor ki o, “iyi” bir şeyin icat edildiğinden bahsetmiyor. O bizden Snuggie, Makarena ve Farmville gibi kötü bir icatmışız gibi söz ediyor. Newt, “icat edilmiş Filistinliler” derken, dünyanın Kim Kardashian’ı icat etmesi gibi bir şeyden bahsediyor.

Cumhuriyetçilerin yürüttüğü son tartışmada Newt, dile getirdiği yorumları savundu ve sözlerinin “doğru” olduğunu söyledi. Ama orada da kalmadı ve Filistinlilere “terörist” dedi, bizim ders kitaplarımıza “13 Yahudi’den 9’u öldürülürse geriye kaç tane kalır?” gibi sorular koyduğumuzu iddia etti. Elbette bu türden iddia edilen şeyler yanlış ve gayet ırkçı. Ama merak ediyorsa söyleyeyim, cevap 4. Bizler acımasız teröristler değiliz, ama neticede aptal da değiliz.

Biz Filistinliler uzun zamandır buralardayız. Bunu İsa Peygamber’e sorun. Ama bizim icat edilmiş bir halk olduğumuza ilişkin tüm bu konuşmalar, İsrail’in baş “mucid”i David Ben-Gurion’un ünlü lafını hatırlattı bana:

“Yahudi köyleri Arap köylerinin olduğu yerlere inşa edildi. Bu Arap köylerinin isimlerini bile bilmiyorsunuz ve ben sizi bu hususta suçlamıyorum, zira coğrafya kitapları artık yok elimizde. Sadece bu kitaplar değil, Arap köyleri de yok artık. Nahlal, Mahlul’un, Gvat kibutzu Cibta’nın, Sarid kibutzu Huneyfis’in ve Kefar Yehuşua da Talâl Şuman’ın olduğu yerde bugün. Bu ülkede eskiden Arap nüfusun yaşadığı tek bir yer bile kalmadı.”

Biz “icat” edilmedik. Ama mücadelemizin tam da bu halkı inkâr edenlerce icat edildiği doğrudur.

Emir Zahir
12 Aralık 2011
Kaynak

0 Yorum: