01 Mart 2016

,

Abbas’ın Yerine Dahlen


Sisi Abbas’ın Yerine Dahlen’i
Geçirmek İçin Oyun mu Çeviriyor?
Trump tipi bir megalomanyak ve zorba olarak Sisi’nin İsrail için kirli işler çevirdiği artık sır değil. Bugünlerde Amerika ve İsrail’in ajanı olan Muhammed Dahlen'i Mahmud Abbas’ın yerine geçirmek için hazırlıklar yapıyor.
1993’te Washington’da Oslo Anlaşması imzalandıktan sonra Dahlen, Gazze’deki Önleyici Güvenlik Gücü’nün başına getirildi. Amerikalıların silâhlandırdığı, fonladığı ve eğittiği bu 20.000 kişilik güç Fetih’e verildi. Dahlen de böylelikle Filistin’in en güçlü liderlerinden biri hâline geldi.
Elindeki güçler doksanlar boyunca Hamas mensubu tutsaklara işkence ettiği için suçlandı. Bu dönemde Gazze’ye “Dahlenistan” deniliyordu.
Önleyici Güvenlik Gücü’nün [ÖGG] başı olarak Dahlen, CIA ve İsrail istihbarat yetkilileri ile düzenli görüşmeler gerçekleştirdi.
Bush dahi Dahlen’le en az üç kez görüşmüştü. İlk görüşmenin ardından onu “iyi ve sağlam bir lider” sözleriyle övmüştü. Özel çevresinde başkan Dahlen’i “bizim adamımız” olarak tarif ediyordu. Onun gerçekten de ABD’nin adamı olduğunu ispatlayacağı zaman nihayet geldi.
2007’de Dahlen, Amerika’nın “Hamas’ı yok etmek için saldırıya geçme konusunda elindeki güçleri hazırla” ricasına olur verdi.
Amerikalı ve birçok Avrupalı siyasetçi için Hamas yok edilmesi gereken bir tehlike idi. Zira Hamas 2006’da ikinci Filistin Yasama Konseyi seçimlerinde zafer elde etmişti. Hamas o seçimde 132 koltuğun 74’ünü kazandı. Bu, iktidardaki Fetih’in aldığı orandan fazlaydı. Sonrasında Hamas lideri İsmail Haniye hükümet kurma çalışmalarına başladı. Elbette Bush yönetiminin bu hükümetin yaşamasına izin vermesi beklenemezdi.
Maalesef Dahlen ve Amerikalı efendileri rüzgârı arkasına alan Hamas tarafından devre dışı bırakıldı. Örgüt ÖGG ve liderini Gazze’den kovdu.
Bu gelişmenin ardından başkan yardımcısı Dick Cheney’nin baş Ortadoğu danışmanı David Wurmser gayet dürüst bir açıklama yaptı ve “esasında Fetih zor kullanana dek Hamas’ın Gazze’yi ele geçirmek gibi bir niyeti yoktu” dedi.
“Bana kalırsa Hamas darbe yapmadı, olası Fetih darbesini önleyecek bir hamle gerçekleştirdi. Bush yönetimi artık yozlaşmış bir diktatör olan Mahmud Abbas’ın muzaffer olmasını sağlamak için kirli bir savaşın içine girdi.”
Wurmser ayrıca Bush yönetiminin ikiyüzlülüğünden de rahatsız olduğunu ifade ediyor: “Başkanın Ortadoğu’ya demokrasi gelmesi çağrısı ile bu siyaseti arasında rahatsız edici bir mesafe söz konusu. Bu siyaset söz konusu tavırla çelişiyor.”
Dahlen'in Gazze’de yaşadığı yenilgi Bush yönetiminin desteğinin azalmasına sebep oldu. Ekim 2007’de Abbas’a Dahlen’i yardımcısı yapması konusunda baskıda bulundu. Fetihlilerin ifadesine göre, ABD ve kimi AB ülkeleri Filistin Yönetimi’nin başında Abbas’tan sonra Dahlen’i görmek istiyorlardı.
Birçok Filistinli Mossad’ın Arafat’ı zehirleyip öldürmesinde (polonyum-210) Dahlen’in parmağı olduğuna inanıyor.
Bu kanaat ve korku ile Abbas, Dahlen’in bir sonraki kurbanının kendisi olduğunu düşünüyor muhtemelen. Bu sebeple Haziran 2011’de onu Fetih’ten kovdu. Üç ay sonra Filistin polisi Dahlen’in evine baskın düzenledi, özel silâhlı muhafızları tutuklandı.
Sonrasında Dahlen Filistin’den çıkartıldı, o da gidip Dubai’ye yerleşti. Kendisi, eşi Celile ve dört çocuğunda Sırp vatandaşlığı var, ayrıca Dahlen bir de Karadağ vatandaşı.
Bugün işgal altında, zulüm koşullarında yaşayan Filistinlilerin büyük bir kısmı Filistin Yönetimi’ndeki yozlaşma ve güçsüzlükten bıkmış durumda. Bu koşullarda Dahlen, geri dönmek için kendisine yol yapıyor. Bu konuda en fazla teşviki de Mısır Cumhurbaşkanı Sisi’den görüyor.
Geçen Kasım Kahire’deki bir toplantıda Sisi Abbas’a Filistin’deki politik sahneyi temizlemek için bir yol haritası sundu. Sisi’nin Filistin Yönetimi ile ilişkilerin sürdürülmesi karşılığında dile getirdiği ana talep Abbas ve Dahlen arasında yeniden bir uzlaşmanın sağlanması.
Tüm göstergeler Sisi’nin Dahlen’in Abbas’ın halefi olmasını istediğini gösteriyor.
Bu noktada şu iki soruyu sormak gerekiyor.
Sisi, Dahlen’in Filistin Yönetimi’nin başına geçmesini neden istiyor?
Kısaca şu cevabı vermek mümkün: çünkü bunu İsrailli liderler istiyor.
İkinci soru da şu: İsrailli liderler Abbas’tan sonra Filistin Yönetimi’nin başına Dahlen’in geçmesini neden istiyor?
Dahlen’in Filistinlileri Siyonizmin kurduğu masadaki kırıntıları kabul etmeye zorlamak için gereken gücü kullanabileceğini umut ediyorlar, belki de buna inanıyorlar. Bu kırıntılardan biri de devlet olarak adlandırılabilecek, Batı Şeria’nın yüzde otuz ilâ kırkında tecrit edilmiş bantustanlar kurulması.
Tahminim şu yönde: Sisi’nin başını çektiği komplo ve rüşvet ilişkisi Dahlen’i başa geçirmeyi başarsa bile onun Siyonizmin dile getirdiği teslimiyet şartlarını Filistinlilere dayattığı noktada öldürüleceği kesin.
Alan Hart
29 Şubat 2016

0 Yorum: