22 Ocak 2016

, ,

İsrail Savunma Bakanı: “IŞİD’i İran’a Tercih Ederiz”


Tahran’ın İsrail için en büyük tehdit olduğuna vurgu yapan Savunma Bakanı, İran’ın beş kıtada terör altyapısı kurduğunu söylüyor.

Savunma Bakanı Moşe Yalon, Salı günü İran ve IŞİD arasında bir tercihte bulunması gerekse “IŞİD’i tercih edeceğini” söyledi.

Tel Aviv’deki Ulusal Güvenlik Çalışmaları (INSS) konferansında konuşan Yalon net, konuştu: “Konuyla ilgili farklı şeyler işittiğim için burada beyan etmeliyim: Bizim ana düşmanımız İran.”

Bu cümlesinde Savunma Bakanı, muhtemelen Pazartesi günü düzenlenen bir konferansta konuşan İsrail Savunma Güçleri (IDF) başkanı Gadi Eisenkot’tan bahsediyor. Eisenkot, o konuşmasında şunu söylemişti: “İran ile yapılan nükleer anlaşması kimi fırsatlar sunuyor. Hizbullah bizim için en ciddi tehdit.”

Savunma Bakanı, konuşmasını şu şekilde sürdürdü:

“Tahran bölgesel hegemonya konusunda kimi tasarımlara sahip, hileli yollara tevessül eden bir rejim. Hizbullah İran’ın vekil gücü. Savaş açma becerisini haiz. İran bugün beş kıtada, Asya, Afrika, Avrupa, Güney ve Kuzey Amerika’da terör altyapısına sahip.”

İran İslam Cumhuriyeti ile dünya güçleri arasında imzalanan nükleer anlaşmasıyla ilgili olaraksa bakan şunları söyledi:

“Süreç birden hızlandı. Eğer İran ekonomik açıdan kendisini güvende hissederse, çıkış yapma fırsatı bulup bombayı daha da hızlı yapma şansını yakalayabilir.”

Yalon konuşmasında, Rusların IŞİD dâhil tüm cihadî gruplardan Suriye’yi geri almasıyla ilgili olarak meseleyi pek önemsemeyen kimi ifadelere başvurdu.

“Ruslar üç ay içerisinde Fırat Nehri’ne varabileceklerini düşündüler. Oysa Rus ordusu hedeflerine ulaşamıyor ve Golan Tepeleri’nden daha fazlasını ele geçirme imkânı bulamıyorlar. ABD’nin başını çektiği, IŞİD’e karşı mücadelede önemli başarılar elde edildi. IŞİD Irak ve Suriye’de ağır yenilgiler aldı. Biz IŞİD’in elindeki petrol rezervlerine yönelik saldırıların ve indirilen bu darbelerin ardından tüm bölgede yenileceğine inanıyoruz.”

Bakan’a göre Suriye’deki strateji, “Kürdlerin yaptığı gibi sahaya asker çıkartarak yereldeki güçleri güçlendirmek üzerine kurulu olmalıdır.”

Kendisinden önce aynı konferansta söz alan Eğitim Bakanı Naftali Bennett ise parçası olduğu hükümetin politikalarını ağır bir dille eleştirdi.

“Netiv Hasara’ya yol açan 50 komando karşısında tüm o pahalı F-35’lerin bir hayrı olmayacaktır” diyen Bennett, İsrail’in kendi kaderini şekillendirmek yerine mevcut gerçekliklere tepki göstermekle yetindiğini söyledi. Devamında İsrail’in sadece silâhlarını değil, savunmayla ilgili düşüncesini de modernize etmesi gerektiği üzerinde durdu.

Yalon ise kendisine yöneltilen sorulara şu cevabı verdi. “Sürekli ‘neden abluka uygulamıyorsunuz?’ sorusunu işitiyorum. Biz onları teröre yönlendirmek niyetinde değiliz. Hedef gözeterek öldürmemizi istiyorlar. Hedef gözeterek öldürme işini bizler belirli bir bölgeyi kontrol edemediğimizde uyguluyoruz.”

Solun ve Sağın Boş Hayalleri

Salı günkü konferansta konuşanların arasında muhalefet lideri Herzog da bulunuyordu. Herzog “İsrail’in üçüncü intifadaya tanıklık ettiğini” söyledi.

Muhalefet lideri, solda hâkim olan kimi görüşleri şiddetle eleştirdi.

“Eğer hakikati inkâr etmeyi sürdürürseniz, bu, muhtemelen en şiddetli intifada olacaktır. Ama bazı insanlar hâlâ hayal kurup duruyorlar. Soldaki kimi çevrelerin yarın sabah barış içinde el uzatacağımıza ve Filistinlilerin de o eli hemen sıkacaklarına dair o romantik hayalleri boştur. Zira Filistinlilerde nefretin ve öfkenin düzeyi çok yüksektir.”

Herzog, sağın da hayal gördüğünü söyledi:

“Sağcılar da yarın tek devletin Ürdün Nehri’nden denize kadar uzanan coğrafyada kurulacağına ve bunun altı milyon Filistinli ve altı milyon Yahudi’nin ulusal vatanı olacağına dair mesihçi kimi hayaller kuruyorlar. Oysa bu bir hayal bile değil, tam bir kâbus. Bu, Başbakan Netanyahu’nun yarattığı bir kâbustur. O ‘çatışmayı yönetebileceğine’ inanmaktadır. Söz konusu yaklaşım bir tokat gibi yüzümüze inecek ve hepimizi yere serecektir.”

Yoav Zitun
Tova Tzimuki
Moran Azulay

19 Ocak 2016
Kaynak

0 Yorum: